Index Vakbarát Hírportál

Döntött a Kúria, jogellenesen és szabálytalanul építkezett az ismert ellenzéki politikus

2024. május 9., csütörtök 13:15

A Kúria is megerősítette: jogellenesen építkezett Tordai Bence. Tehát a Fővárosi Törvényszék után a Kúria is igazat adott Budapest Főváros Kormányhivatalának, amiért elutasította a párbeszédes politikus II. kerületi ingatlanára a hatósági bizonyítvány iránti kérelmét.

Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki képviselő egyszerűsített bejelentés keretében kezdett építkezni a II. kerületben, majd a ház elkészültét követően benyújtotta a hatósági bizonyítvány iránt a kérelmét. Ezt követően a Kormányhivatal megállapította, az építkezés nem volt szabályszerű.

Tordai Bence ezt vitatta, és fellebbezett az ítélet ellen, de a Fővárosi Törvényszék is igazat adott a Kormányhivatalnak, majd kedden a Kúria is.

A kormányhivatal helyes döntését a bíróság által kirendelt szakértő véleménye is alátámasztotta.

A Fővárosi Kormányhivatal korábban azért utasította el Tordai Bence ingatlanára a hatósági bizonyítvány kiadása iránti kérelmét, mert a párbeszédes politikus egyszerű bejelentés alapján történt építkezése jogellenes és szabálytalan volt – volt olvasható a hivatalos közleményben.

A Fidesz teljesen kiakadt

Gór Csaba, a Fidesz választókerületi elnöke a Budapest 4. számú választókerületében az Index megkeresésére leszögezte, a szabályokat még azoknak az országgyűlési képviselőknek is be kell tartania, akiknek jóbarátja az adott térség polgármestere: „az építési szabályok mindenkire nézve kötelezőek”. 

Most egy építésrendészeti eljárás indul, de az már eldőlt, hogy az építkezés nem volt szabályos. Az Index más forrásból úgy értesült, hogy Tordainak nem új lakóépület építésére volt engedélye, hanem a területen álló régi ház újjáépítését kérvényezte eredetileg.

Ezzel szemben lerombolta az épületet, és új létesítményt húzott fel.

Gór Csaba lapunknak kiemelte, a legbotrányosabb az esetben szerinte, hogy Tordai építkezése pontosan arra az időszakra esett, amikor a Csipak-villa ellen emelte fel a szavát:

Budai polgárként felháborítónak tartom, hogy egy olyan országgyűlési képviselő képviseli a területünket, aki nem tartja be az alapvető szabályokat, törvényeket. 

Tordai Bence ügye méltatlan egy politikushoz, egy országgyűlési képviselőhöz, de legfőképp méltatlan a budaiakhoz, akiket képviselnie kellene. Mivel a hatósági vizsgálatok megállapították Tordai Bence jogsértését, felszólítom, hogy a most következő építésrendészeti eljárásban megszülető határozatot magára nézve fogadja el kötelezőnek, és tartsa be a jogszabályokat!

Érdekesség, hogy korábban a Metropol azt írta, hogy Tordai Bence villája 150 millió forintot ér. Tordai 2016-ban vett magának telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában.

Tordai szerint nem is luxusvilla

A Párbeszéd politikusa kedden a 24.hu megkeresésére visszautasította, hogy luxusvilla épült volna. „Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy a 2017 novemberében megkapott terveket a kormányhivatal akkor nem, csak 2022-ben kezdte el kifogásolni. Talán nem függetlenül attól, hogy a 2019-es, általam is segített bukása után Sára Botondot nevezték ki a fővárosi kormányhivatal élére.”

A képviselő álláspontja szerint laikus építtetőként senkinek nem lehet dolga a tervezők és a hatóság közötti szakmai nézetkülönbségeket elbírálni, a jogalkotónak és a jogalkalmazónak viszont felelőssége a jogbiztonság megteremtése. „Az egyszerű bejelentésről szóló törvénnyel ez nem sikerült. 2016 óta egy építtető sem tudhatja, hogy utólag nem kötnek-e majd bele valahol a tervekbe. Az egyöntetű szakmai kritikákat végül még a kormány is meghallotta, nem véletlen, hogy 2023-ban teljesen új építészeti törvény készült” – fűzte hozzá.

Rovatok