Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd forintos hátrányt okozott egy bűnszervezet a magyar állam költségvetésének

2024. május 10., péntek 11:38

A bűnszervezet tagjai többek között egy középső szinten álló társaságok nevében, a foglalkoztatottak névleges átvétele nélkül is állítottak ki a megrendelő cégek részére fiktív számlákat. A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség 48 elkövetővel szemben emelt vádat.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 48 elkövetővel szemben. 

vádirat alapján a bűnszervezetet irányító férfi társaival 2020–2021. évet megelőzően létrehozott egy több gazdasági társaságból álló többszintű céghálózatot. Ennek szolgáltatásait a felső, harmadik szinten lévő, megrendelő cégek vették igénybe annak érdekében, hogy elkerüljék a ténylegesen a saját társaságuk munkavállalói utáni járulékfizetést. A bűnszervezet tagjai a középső szinten álló társaságok nevében, a foglalkoztatottak névleges átvétele nélkül is állítottak ki a megrendelő cégek részére fiktív számlákat. 

A bűnszervezet tevékenysége a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése során közel 40, köztük több Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű gazdasági társaságot érintett.

Az elkövetők 2 milliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak a Magyar Állam költségvetésének.

A bűnszervezetet irányító férfi a bűncselekményekből több mint 400 millió forint vagyoni haszonra tett szert. A főügyészség 48 személlyel, köztük a bűnszervezet nyolc tagjával szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre.

Az ügyészség a bűnszervezet tagjaival szemben egy kivételével végrehajtandó szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A többi elkövetővel szemben végrehajtandó vagy felfüggesztett szabadságvesztések kiszabására tett indítványt. A főügyészség a bűnszervezet négy tagjával és további hat elkövetővel egyezséget kötött. A vádiratban összesen 600 millió forintot meghaladó mértékű vagyonelkobzást is indítványozott a főügyészség.

 

Rovatok