Index Vakbarát Hírportál

Banánkeverőkre költött el 90 millió forintot Budapest

2024. május 11., szombat 12:44

Bár elsőre megdöbbentőnek tűnik a szerződés, valójában nagyon is szükség van rá. A címben szereplő tárgy ugyanis sokkal hasznosabb, mint elsőre gondolnánk.

Első olvasásra meglehetősen megdöbbentő, sőt, mondhatni, már-már bicskanyitogató szerződés került fel nemrég a Budapest.hu-n közzétett listában. Erre a honlapra töltenek fel minden olyan szerződést, amelyet a Fővárosi Önkormányzat vagy a fővároshoz tartozó cégek kötnek. 

Ezek között bukkantunk a napokban egy furcsa tételre, amely mindössze annyi információt tartalmazott, hogy a Városüzemeltetési Főosztály adásvételi szerződést kötött a Grundfos Hungária Kft.-vel „Banánkeverők és hozzájuk tartozó tartószerkezet beszerzése” érdekében. Mindezért Budapest 89 millió 830 ezer forintot fizetett. 

Sokan felkaphatják a fejüket, hogy mégis mi a fene az a banánkeverő, és miért kerül 90 millióba egy olyan szerkezet, amely a közkedvelt déligyümölcsöt kevergeti, meg egyáltalán minek? Nos, a válasz ennél jóval egyszerűbb. 

A banánkeverő ugyanis nem más, mint diplomatikus elnevezése a szennyvízkeverőnek.

Ez a szerkezet biztosítja a szennyvíztelepeken az ülepítéskor a folyamatos folyadékáramlást. A hasonlat egyébként kifejezetten találó, és mégiscsak kulturált megnevezést enged, hiszen sokkal jobban néz ki a közbeszerzésekben így, mint ha ürülékkeverőként kerülne feltüntetésre.

(Frissítés: mint olvasónk rávilágított, az elnevezésnek igazából nem is a szerkezet által kevergetett dolgokhoz van köze, sokkal inkább a lapátok alakja miatt lett banánkeverő.)

A banánkeverők a Fővárosi Vízművek idei közbeszerzésében is szerepelnek, ott pontosan négy ilyen szerkezet szükségességét emelték ki. Mint írják: „az aerob medencében található banánkeverők a szennyvíztisztító telep beüzemelése óta folyamatos üzemben vannak, műszaki állapotuk erősen amortizálódott”. 

A tervben kiemelték: a banánkeverők végzik az aerob biológiai reaktorban az előkezelt szennyvíz és a biomassza homogenizálását, a keverők számának csökkenése hatására az iszap kiülepszik a reaktorban, ezáltal veszélyezteti az üzembiztonságot, csökkenti az önellátást.

(Borítókép: Kolumbán Kitti / Index)

Rovatok