Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek az ukrán férfi ellen, aki debreceni ATM-ekből vett fel jogtalanul milliókat

2024. május 14., kedd 14:09

Vádat emelt az ügyészség egy, az internetes hirdetőket megkárosító ukrán férfival szemben, aki az adathalászattal megszerzett bankkártyaadatokkal debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét.

Az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba, ahol megismerkedett egy szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte a vásárlási szándékát. A hirdetőknek ugyanis a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította őket – közölte az MTI a hajdú-bihari főügyészség információi alapján. 

Ezeken ők többek között a bankkártyaadataikat is megadták, amikkel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy azokat betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába, és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Összedolgoztak az ukránok

Az ukrán férfi munkát ajánlott a – szintén ukrán – vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon, és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártyaadatokat, majd bankautomatákból különböző pénzösszegeket vegyen fel.

A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90-et pedig virtuálisvaluta-automatába kellett befizetnie. 2023. augusztus 12-én Debrecenbe utazott, majd augusztus 13–16. között, 

négy napon keresztül 40 sértett bankkártyaadatait használva összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből.

Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálásakor felismerték a vádlottat, és értesítették a rendőröket, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették, jelenleg is letartóztatásban van. A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit információs rendszer felhasználásával elkövetett 40 rendbeli csalás és pénzmosás bűntettével vádolja. 

Két további személy felelősségét külön büntetőeljárásban vizsgálják. 

A vádirat tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el. 

Rovatok