Index Vakbarát Hírportál

Perdöntő volt Zacher Gábor szakvéleménye a Fradi futballistájának halálát okozó taxis ügyében

2024. május 15., szerda 06:21

Több mint négy év után, május 14-én ítéletet hozott a bíróság Halgas Tibor volt NB I-es futballista halálának ügyében. A balesetet okozó taxisnál kokainmaradványokat találtak, azonban Zacher Gábor toxikológus szerint a tragédia pillanatában az elkövetőt ez nem befolyásolhatta. Az orvosi szakvélemény alapján a bíróság enyhébb ítéletet szabott ki a vádlottra.

Ahogy az Index beszámolt róla, halálos kimenetelű autóbalesetet okozott 2020 februárjában H. Szilveszter taxisofőr, akinek jelentős mennyiségű kokainmaradványt találtak a szervezetében. A másik autóban ülő áldozat Halgas Tibor volt, aki korábban többek között a Ferencváros, a Diósgyőr és a Videoton csapatában is focizott. 

A vétkes sofőr szabálytalan előzés közben ütközött Halgas Tibor kocsijával a Ferihegyi repülőtérre vezető úton. A balesetben Halgas autója az úton kívülre csapódva az oldalára dőlt. A roncsból a tűzoltók vágták ki, de már nem tudták megmenteni, és a mentőautóban meghalt.

A baleset időpontjában a taxis még csak nem is vezethetett volna autót, mivel korábban büntetőpontjai miatt bevonták a jogosítványát, a gyanú szerinti bűncselekményt pedig három másik büntetőeljárás hatálya alatt követte el.

Az ügyben Zacher Gábor főorvost, toxikológust is meghallgatták kedden a Budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróságon. A szakember elmondta, hogy a baleset után négy órával vettek mintát a taxisofőrtől. Mint mondta, a vizsgálatban egyértelműen kokain bomlástermékét mutatták ki, azonban ez sokszor egy héttel a használat után is a szervezetben maradhat – írja a 24.hu.

Zacher Gábor szakvéleménye alapján, az ütközés pillanatában nem befolyásolta a taxis reakcióidejét és döntését a kokainozás.

A toxikológus szerint a bomlástermékek mennyisége alapján a taxis körülbelül 16 órával a baleset előtt fogyaszthatott a kábítószerből.

H. Szilveszter az utolsó szó jogán elmondta: „Száz szó is kevés lenne kifejezni, mennyire sajnálom, amit tettem. Kár, hogy ezt már nem lehet megváltoztatni, de ha vissza lehetne forgatni az időt, másként cselekednék.”

Enyhébb büntetést kapott a halálos baleset elkövetője

A bíróság Zacher Gábor szakvéleménye alapján enyhébb büntetést szabott ki a vádlottra, akit azonnali hatállyal szabadlábra helyeztek. Az ítélet szerint H. Szilvesztert – nem véglegesen – eltiltották a vezetéstől, továbbá kötelezték 1,1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, a minősítés fenntartásáért fellebbezett. A bíróság döntése H. Szilvesztert és védőjét is meglepte, mivel súlyosabb ítéletre számítottak. Köve Alexandra, az áldozat özvegye szerint az enyhe ítélet a következmények nélküli államot minősíti, ahol nem kell érdemben felelni egy ember életének kioltásáért.

A lap szerint, amennyiben a másodfokú bíróság is helybenhagyja az ítéletet, H. Szilveszternek akkor sem kell fogházba vonulnia, mivel az előzetes letartóztatás időtartamát le kellene vonni a kiszabott ítéletből. A meghatározott tilalmi idő lejárta után ráadásul ismét vezethet.

Rovatok