Index Vakbarát Hírportál

Eljárás indult a Meta ellen a kiskorúak védelme miatt

2024. május 16., csütörtök 15:15

Az Európai Bizottság eljárást indított a Meta ellen annak megállapítására, hogy a közösségi platformokat üzemeltető vállalat a Facebook és az Instagram szolgáltatásai esetében megszegte-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kiskorúak védelmére vonatkozó fejezeteit.

Az uniós bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy mind a Facebook, mind az Instagram rendszerei, beleértve algoritmusaikat is, viselkedési függőséget válthatnak ki a gyermekeknél. Ezenkívül aggodalomra adnak okot a Meta életkor-biztosítási és ellenőrzési módszerei is.

Az eljárás alkalmával az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy a Meta eleget tesz-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a Facebook és az Instagram online interfészei kialakítása által okozott kockázatok értékelésére és csökkentésére vonatkozó kötelezettségeinek. Megfelelően csökkenti-e annak kockázatát, hogy ezek a rendszerek kihasználják a kiskorúak gyengeségeit és tapasztalatlanságát, illetve hogy függőséget okozó magatartást okozzanak.

Az értékelés a gyermekek testi és lelki jólétéhez, valamint jogaik tiszteletben tartásához fűződő alapvető jog gyakorlásával kapcsolatos lehetséges kockázatok elhárításához szükséges.

Ha az aggodalmak megerősítést nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály megsértését jelentenék.

A hivatalos eljárás megindítása felhatalmazza az Európai Bizottságot további végrehajtási lépések megtételére, például ideiglenes intézkedések és nem megfelelőségi határozatok elfogadására. Az uniós testület felhatalmazással rendelkezik arra is, hogy elfogadja a Meta kötelezettségvállalásait az eljárás során felvetődött problémák orvoslására.

Rovatok