Index Vakbarát Hírportál

Vízbalhé alakult ki az V. kerületben, reagált a polgármester

2024. május 16., csütörtök 17:47

Juhász Péter ellenzéki polgármesterjelölt számonkérte Budapest V. kerületének polgármesterét, mert szerinte rossz a vízminőség a kerületben, és ezzel veszélyezteti a kerületi lakosokat. Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester cáfolta az V. kerületi víz minőségéről szóló valótlan állításokat.

Napokkal ezelőtt Juhász Péter azt írta a közösségi oldalán Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármesternek címzett nyílt levelében, hogy tudomása szerint a kerületben az egyik legmagasabb a csapvízben található ólom mennyisége.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) reprezentatív mérése alapján a Belváros „nagyon magas kockázatú” besorolást kapott, az egészségügyi határérték  akár tízszeres átlépése is előfordulhat egyes lakóépületek esetében.

Juhász Péter kérdőre vonta a polgármestert, hogy miért nem intézkedett az ivóvízminőség javításának érdekében, amikor ez kötelessége lenne. 

Azt írta, hogy amennyiben az V. kerületi önkormányzat tisztában volt a kockázattal és a vízhálózat állapotával, szeretné megtudni, hogy erről miért nem tájékoztatták a lakosságot, és miért nem tettek lépéseket az ivóvízminőségjavításának érdekében, amikor ez szerinte kötelességük lenne.

Cáfol a polgármester

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester cáfolta az V. kerületi víz minőségéről szóló valótlan állításokat. A kerületvezető a Juhász Péternek címzett levelében azt írta: „A tisztességes kampánnyal, a felelős jelölti magatartással összeegyeztethetetlen az a kerületi vízminőségről szóló valótlan állítás, amit Juhász Péter az elmúlt napokban újra és újra megfogalmaz.” 

mint fogalmazott, juhász péter állítása a közveszéllyel fenyegetés határát súrolja, ami büntetőjogi felelősséget vonhat maga után.

Az V. kerületi polgármester szerint felháborító, hogy „Juhász Péter nem becsüli, hanem riogatja a kerületi lakosokat”. Hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltató cégeinek sorába tartozó Fővárosi Vízművek feladata a teljes körű, megfelelő minőségű vízszolgáltatás biztosítása Budapesten. A kerületek részletes vízminőség-vizsgálati eredményei alapján az V. kerületi ivóvíz kiváló minőségű.

Éppen ezért, ha kétség van annak megfelelőségével kapcsolatban, Szentgyörgyivölgyi Péter azt javasolja Juhász Péternek , hogy „a valósággal semmilyen kapcsolatban nem álló állításai helyett forduljon inkább az ott vezető tisztséget betöltő és kampánykommunikációja szerint Juhász mögött álló pártok képviselőihez, Karácsony Gergely főpolgármesterhez”.

Rovatok