Index Vakbarát Hírportál

Egyre több gyermek hívja a segélyvonalat

2024. május 18., szombat 17:37

Az év első négy hónapjában a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonalát több mint 10 ezer fiatal hívta fel, ezek közül ötszázan öngyilkosságot fontolgattak. Az anonim és ingyenes szolgáltatást nyújtó segítők hetente kétszer olyan problémákkal kerülnek szembe, hogy azonnal a 112-t kell tárcsázniuk.

A gyermekekkel foglalkozó segélyszolgálat nagyon elfoglalt az év kezdete óta, több mint 10 ezer 18 év alatti fiatal hívta fel őket eddig, és közülük legalább ötszáz a saját életének elvételét fontolgatta.

A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-vonala évente 20 ezer hívást fogad, ezek a beszélgetések egyre komorabbak, és egyre többször keresnek meg minket olyan gyerekek, tinédzserek, akik gyermekvédelmi, orvosi vagy pszichiátriai segítségre szorulnak

– mondta Reményiné Csekeő Borbála, az alapítvány szakmai vezetője az InfoRádióban.

Az elmúlt négy hónapban 38 olyan, súlyos veszélyhelyzetről szóló konzultációnk volt, ahol a beszélgetés nem volt elegendő, és havonta legalább két esetben a 112-t kellett értesítenünk, mert azonnali segítségre volt szükségük a minket megkereső gyerekeknek

– mondta a szakmai vezető. A szorongás és az általános levertség mellett az önsértés és az öngyilkossági gondolatok, késztetések száma emelkedett a leginkább az elmúlt években. Bár ezek a számok már a Covid-járvány korlátozásai előtt is növekedtek, 2020–21 óta egyértelműen nagyobb a növekedés, a folyamat pedig nem mutatja a plató jeleit. Egyre többen keresik fel őket öngyilkossági gondolatokkal, pedig tavaly is közel 1500 ilyen beszélgetésük volt. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány anonim és ingyenes lelkisegély-vonala a nap 24 órájában elérhető a 116-111-es telefonszámon.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

Rovatok