Index Vakbarát Hírportál

Száznál is több nap telt el a kegyelmi ügy kirobbanása óta, de válaszok máig nincsenek

2024. május 19., vasárnap 15:10

Számos ombudsmani vizsgálat bizonyítja, hogy komoly problémákkal küzdenek a gyermekvédelmi intézmények – mondta Hohn Krisztina, az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője a „Mikor lesz valódi előrelépés a gyermekvédelemben?” című online sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus leszögezte: nem titulálhatók magánügynek a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések, valamint a családon belüli, az iskolai, illetve gyermekvédelmi intézményekben elkövetett erőszakos bűncselekmények.

„Fontos, hogy ezeket minden esetben vizsgálják ki. Továbbá vizsgálják felül a gyermekvédelmi és szociális intézmények normatív támogatását, mert több pénz kell a működési és bérköltségekre, a tárgyi és személyi feltételek biztosítására. A dolgozók fizetését meg kell emelni, hogy a szakma ne ürüljön ki” – hangsúlyozta.

Hohn Krisztina emlékeztetett arra is: már több mint 100 nap telt el az úgynevezett a kegyelmi ügy kirobbanása óta, amely rávilágított arra, hogy komoly problémák vannak a gyerekvédelmi és szociális rendszerben.

Azóta is várjuk a Fidesz által beígért új gyermekvédelmi törvényt, azonban még csak részintézkedések történtek az elmúlt időszakban. Mi ennél sokkal többet várunk

– jelentette ki, hozzátéve, hogy az LMP már benyújtotta javaslatait a parlamentnek, de a Fidesz ezeket „rendre lesöpri az asztalról”. 

Az LMP végül kitért arra is, hogy a családi pótlék összegét meg kellene emelni, hiszen az 2008 óta változatlan.

„Továbbá védeni kell a gyerekeket az internetes, különösen a közösségi médiában terjedő pornográf tartalmaktól, ezért többek között az is szükséges, hogy a kormány jogszabályban írja elő a kiskorúakat oktató intézményekben a gyermekek és szülők kötelező felvilágosítását” – fejtette ki az ellenzéki szakpolitikus.

Rovatok