Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, viharos széllökések rondíthatnak bele a vasárnapba

2024. május 19., vasárnap 06:19

Napközben elsősorban a Dunától keletre elszórtan, a Dunántúl északkeleti részén helyenként alakulhatnak ki zivatarok. Előbbi területen délután, kora este néhol intenzívebb zivatar is előfordulhat, amelyet felhőszakadás, viharos szél, jégeső kísérhet. Estétől, késő estétől tovább folytatódik néhol a zivatartevékenység az országban.

A hét utolsó napján a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, de az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, napközben főként ott lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, este már a Dunántúlon is előfordulhat csapadék – írja az Időkép.

A Dél-Alföldön heves zivatar kialakulására is van esély. A délies szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között várható, északkeleten marad hűvösebb az idő.

Front nem lesz felettünk, de az időjárás jellege miatt különféle panaszok előfordulhatnak. Reggel helyenként a nyirkos, hűvös időben felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak és a görcsös panaszok. A fülledt időben vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok, nehézlégzés, szédülés is előfordulhat. Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen.

A HungaroMet zivatar miatt citromsárga figyelmeztetést adott ki Vas vármegye kivételével az összes vármegyére. Felhőszakadás miatt az alábbi vármegyékben van érvényben figyelmeztetés:

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok