Index Vakbarát Hírportál

Nem érdemes esernyő nélkül elindulni, zivatarosan indul a hét

2024. május 20., hétfő 06:32

A héten is folytatódik a csapadékos idő. Hétfőn eleinte csak helyenként, de a nap második felében már országszerte várható zápor és zivatar. Napközben 24 és 26 fokos maximum-hőmérséklet várható, de a csapadék következtében jelentősen visszaeshet a hőfok.

Pünkösdhétfőn eleinte helyenként, majd délutántól egyre több helyen kell számítani esőre, záporra, zivatarra, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet – írja az Időkép.

A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Néhol ismét párás, ködös lesz a hajnal. Napközben 24 és 29 fok közé melegszik a levegő, de a viharokat követően jelentősen visszaeshet a hőmérséklet.

A HungaroMet zivatar miatt citromsárga figyelmeztetést adott ki az összes vármegyére, felhőszakadás miatt pedig az alábbi vármegyékre:

Az orvosmeteorológia szerint hétfőn nem érkezik front. Reggel néhol a nyirkos, hűvös időben felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak. Napközben a fülledt időben vérnyomás-ingadozás, szívpanaszok, nehézlégzés, szédülés előfordulhat. Zivatarok környezetében pedig felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

A hét többi napján is folytatódik a csapadékos idő

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz – közölte az MTI.

Kedden a gomolyfelhők és a fátyolfelhők mellett több órára kisüthet a nap. Főleg a Dunántúlon, majd a nap második felében másutt is sokfelé várható eső, zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső, többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar idején viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet hajnalban 11 és 17, délután 22 és 30 fok között lesz; nyugaton mérhetik az alacsonyabb értékeket.

Szerdától vasárnapig is többórás napsütésre lehet számítani az ország nagy részén, szórványosan valószínű záporeső, zivatar. Szerdán a délnyugati, nyugati szél megélénkül, néhol megerősödik, hajnalban 12–17, délután 2128 fok valószínű.

Csütörtökön többnyire nyugati, északnyugati szél fúj majd, hajnalban 916, délután 2227 fok lehet. Pénteken sokfelé megélénkül a déli szél, a hajnali 916 fokról 21 és 28 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton néhol megerősödik a délkeleti, keleti szél, hajnalban 1017, délután 2229 fok várható.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok