Index Vakbarát Hírportál

Hiába a drágulás, rekordévre számítanak a táboroztatók

2024. május 20., hétfő 17:52

Idén egy héttel rövidebb vakációra készülhetnek a családok. A szülők egy jelentős része örül a változásnak, hiszen így könnyebb lesz megoldani a felügyeletet, az átalakítás azonban kihívás elé állítja a táboroztatókat, akik számára idén a pedagógus-béremelés is új helyzetet teremthet.

„2023 rekordévnek számított, csaknem 230 ezer gyerek vett részt valamilyen táborban a vakáció alatt. A februárban induló foglalási szezon dinamikája arra enged következtetni, hogy a tavalyi szintet idén is tudjuk tartani, sőt akár túl is szárnyalhatjuk” – többek között erről beszélt az Index megkeresésére a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője.

Tóth Béla emlékeztetett: a 2023/2024-es tanévben átalakították az iskolai szüneteket, az évközi pihenések hosszabbak lettek, ennek árán viszont a második félév egy héttel tovább tart, vagyis a nyári szünet ennyivel rövidebb lesz a korábbiakhoz képest.

Mindezek fényében a táborszervezőknek 11 helyett 10 hétre kell ugyanannyi gyereket és turnust elosztani, ami amellett, hogy kihívást jelent, végeredményben némi zsúfoltsághoz is vezethet.

A szervezésben további nehézséget jelent, hogy a táboroztatásban is részt vevő tanárok motivációja megváltozott a januári béremelés miatt.

Üdvözöljük a bérrendezést, nagy szükség volt már egy komolyabb előrelépésre, nagyon is megérdemelték ezt a pedagógusok. Vannak azonban arra utaló jelek, hogy a változás a táboroztatásra is hatással van. A tanárok egy része bérkiegészítés helyett inkább már pihenéssel töltené a nyarat, így meglehet, kevesebb jelentkező lesz felügyeletre, ami akár azt is eredményezheti, hogy kevesebb turnust tudunk elindítani. Most azon sakkozunk, hogy erre a szűkítő hatásra megoldást találjunk

– mondta Tóth Béla, hozzátéve: a fentieket figyelembe véve a szülőknek érdemes időben átgondolni, miként oldják majd meg gyermekeik felügyeletét a nyáron, az igazán jó ár-érték aránnyal rendelkező táborokra ugyanis hamar ráugranak mások. A legtöbben május végén, június elején csapnak rá a homlokukra, de ekkora a kínálat egy része már betelik.

10-15 százalékos drágulás várható

Ami az árakat illeti: a táboroztatók költségei idén is emelkednek – részben a gyermekétkeztetési, részben a bérleti és belépődíjak megugrása miatt –, így ezeket valahova be kell építeniük. Emiatt mintegy 10-15 százalékos drágulásra kell számítani. 2024-ben egy

Az árolló ugyanakkor most is széles, van ottalvós idegen nyelvi tábor Egerben már 42 ezer forintért is, de akár 350 ezer forintos összegekbe is bele lehet futni, így a különbség esetenként tízszeres is lehet.

Azok, akik hamar ébrednek, spórolhatnak is, számos turnust hirdetnek meg ugyanis úgy, hogy egy megadott napig kedvezményes a foglalás. A szemfülesek ily módon akár tíz százalékot is megtakaríthatnak. Emellett csoport-, barát- és testvérkedvezmények is vannak a piacon, így érdemes egyszerre több gyermek táboroztatásáról is gondoskodni.

Csak a képzelet szab határt: AI-tól a Harry Potterig

A klasszikusnak számító kézműves, lovas, sport vagy idegen nyelvi témák mellett 2024-ben rekordszámú újfajta, meghökkentő vagy akár extrém tematika van a kínálatban.

A gyerekek és szüleik választhatnak, hogy a táborban a mesterséges intelligenciáról tanulnak, esetleg Android-alkalmazást fejlesztenek, gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon vesznek részt, Harry Potter kalandjaiban merülnek el, saját kisjátékfilmet forgatnak – amit a tábor végeztével moziban mutatnak be a szülőknek –, netán űrrakétát építenek, de mehetnek sakktáborba, vagy akár a méhészet és a mézkészítés csínját-bínját is elsajátíthatják. Mindez pedig még csak egy szelete a kínálatnak

– mutatott rá a Táborfigyelő vezetője.

Az Index korábban részletesen írt arról, hogy a katonai táborok is meglehetősen népszerűek, fejtegettük továbbá azt is, ennek lehet-e köze a 2022 februárjában kitört orosz–ukrán háborúnak.

Az önkéntesektől is kérnek erkölcsi bizonyítványt

Mint arról korábban beszámoltunk: A Fidesz–KDNP által benyújtott, a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” szóló törvénycsomag egy olyan rendelkezést is tartalmaz, mely alapján a gyerekek táboroztatásában a szervezők, lebonyolítók, közreműködők csak erkölcsi bizonyítvány birtokában vehetnek részt. A rendelkezés csak a köznevelési intézmény által szervezett táborokban az intézménnyel jogviszonyban álló személyekre nem vonatkozik, ugyanis ott alapból van ilyen kötelezettség.

A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi majd, amely meg is tilthatja az adott személy részvételét a táborban, illetve a táboroztatóval szemben egyéb szankciókat is alkalmazhat, továbbá adatot igényelhet a bűnügyi nyilvántartási rendszerből.

Tóth Béla erre reagálva elmondta: ez a vízió a szülők szempontjából bizalomerősítő hatással bírhat, míg a táboroztatók részéről nem jár nagy energiabefektetéssel, hiszen az erkölcsi bizonyítvány Ügyfélkapun keresztül két kattintással igényelhető.

„Érdemes viszont ezeket a dokumentumokat már legalább két-három héttel a tábor kezdete előtt igényelni, és postán beküldeni. Ugyan a jogszabályt hivatalosan még nem fogadták el, jó, ha a szervezők már most eszerint járnak el, nehogy menet közben érje őket meglepetés” – egészítette ki a táborfigyelő portál vezetője, Tóth Béla.

(Borítókép: Varga György / MTI)

Rovatok