Index Vakbarát Hírportál

Már áldozatokat keresnek a szakemberek a verőcei hajóbaleset után

2024. május 20., hétfő 10:18

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán – mondta a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

Balázs László kiemelte, hogy a kutatásban több százan dolgoznak. Elmondása szerint a mentési munkálatokat nehezítette, hogy korlátozott látási viszonyok között kellett megkezdeni a kutatást, amit tovább bonyolított a Dunában lévő uszadék és vízben úszó sok hajóalkatrész.

A Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője elmondta, hogy a bejelentést követően nem lehetett tudni, pontosan hol történt a baleset, ezért a mentést irányítók döntése alapján 20 kilométeres körzetben kezdték meg a kutatást a Dunán. A szervezet hőkamerás drónokkal és a part menti részek átvizsgálásával segítette a hivatásos tűzoltók munkáját.

Nyilvánvaló, hogy nagy erejű ütközés történt, ezt a túlélő férfi, illetve a megtalált két áldozat – egy férfi és egy nő – sérülései is igazolják. A kutatási tevékenységeket egy operatív törzs koordinálja, és sötétedésig folytatják a kutatást a Duna teljes szakaszán – ismertette a részleteket Balázs László.

Hangsúlyozta, hogy ameddig nincs meg minden eltűnt ember, nem mondható ki, hogy ők valójában áldozatok. Úgy fogalmazott: „Értelemszerűen, a szakma szempontja alapján most már arról beszélünk, hogy inkább áldozatokat keresünk, a túlélés esélye gyakorlatilag a minimumra csökkent.”     

Mint megírtuk, halálos hajóbaleset történt Verőcénél szombat éjjel, ahol egy szállodahajó ütközött egy másik kisgéphajóval. A rendőrség tájékoztatása szerint a szállodahajónak ütköző motorcsónakban nyolcan utaztak, közülük egy férfi kijutott a partra, két embernek a holttestét találták meg, öt embert jelenleg is keresnek.

(Borítókép: Rendőrségi helyszínelés egy balesetet szenvedett motorcsónak roncsánál az újpesti hadikikötőben 2024. május 19-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok