Index Vakbarát Hírportál

Mintegy százmillió forintnyi hamisított terméket talált a NAV egy bolgár kamionban

2024. május 22., szerda 14:29

Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

A jármű Görögországból tartott Németország felé, amikor Békés vármegyében rutinellenőrzés miatt félreállították – írta a NAV az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. A pénzügyőrök figyelmét leginkább az ömlesztve szállított, ismert márkajelzésű cipők, sportmezek, adatkábelek és fülhallgatók silány minősége és csomagolása keltette fel.

A termékeket a jogtulajdonosok képviselői is szemügyre vették, és megerősítették, hogy mindegyik hamisítvány, azokat a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hozták forgalomba – tudatta a vámhatóság.  

A sofőr azt mondta, hogy a „jogsértő árukról” nem tudott, a kamiont lezárt raktérrel vette át. A  tájékoztatás szerint a járőrök több mint ötezer árucikket foglaltak le és a NAV iparjogvédelmi jogok megsértése bűncselekmény miatt indított eljárást.

„A NAV kiemelt feladata, hogy kiszűrje a hamis termékeket a piacról, mert azok nemcsak a gazdaság szereplőinek okoznak jelentős károkat, hanem a vásárlókra nézve egészségi vagy minőségi kockázatot is jelenthetnek. A hamis ruházati termékek vagy lábbelik esetében előfordul, hogy olyan vegyi anyagok kerülnek az emberi szervezettel kapcsolatba, amelyek akár az egészségre is ártalmasak lehetnek” – olvasható a közleményben.

Rovatok