Index Vakbarát Hírportál

Ömlik az országra az eső, kiadták a figyelmeztetést

2024. május 22., szerda 06:38

Szerdán még többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra, majd napközben ezek egyre inkább az ország keleti-északkeleti felére koncentrálódnak, de délután nyugaton és délen is előfordulhatnak. Emellett hosszabb-rövidebb időszakokra mindenhol kisüt a nap.

A gomoly- és fátyolfelhők mellett általában többórás, de délelőtt az északkeleti harmadban és az Északnyugat-Dunántúlon még kevesebb napsütés várható. Délelőtt hazánk északi felén, délután már inkább az északkeleti, keleti harmadban és a nyugati, valamint déli határvidéken számíthatunk záporra, zivatarra – írja a HungaroMet.

A nyugatias szél többfelé megélénkül, helyenként, főként zivatarok mentén, megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 28 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb idő.

Zivatar miatt a HungaroMet citromsárga figyelmeztetést adott ki – Baranya, Tolna és Fejér vármegyéken kívül – az összes vármegyére, felhőszakadásra pedig az alábbi vármegyékben figyelmeztetnek:

Kettős front támad

Az orvosmeteorológia szerint északkeleten kettősfronti, máshol hidegfronti hatás érvényesül. Délnyugaton már az éjszakai óráktól érezni lehet a front hatását, alvási problémák, erősödő fejfájás jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek a görcsös panaszok. Majd északkelet felé haladva összetettebb panaszok is jelentkezhetnek, szívelégtelenség, légzési nehézségek, fokozódó rosszullétek, szédülés, szorongás, hangulatromlás válik jellemzővé.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen.

Csütörtökön kevesebb helyen, elsősorban északkeleten és nyugaton, délnyugaton fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok, az ország nagy részén viszont napos-fátyolfelhős idő lesz jellemző. Északon-északnyugaton élénk lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban 11–16, délután 23–28 fokot mérhetünk – írja az Időkép.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok