Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a figyelmeztetést, nem ússzuk meg szárazon

2024. május 23., csütörtök 06:33

Csütörtökön még többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok, néhol felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett az ország keleti harmadában többórás, másutt pedig sok napsütés várható. Záporra, zivatarra szórványosan – főként az északkeleti-keleti harmadban és a Délnyugat-Dunántúlon – számíthatunk. Az északnyugati szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek – írja a HungaroMet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

A meteorológiai szolgálat zivatarok miatt az egész ország területére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. Mint írták, elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Felhőszakadás miatt tizennégy vármegyére van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat

Csütörtökön a déli, délutáni órákban elsősorban az ország keleti felében, azon belül is főleg északkeleten, illetve a Dunántúlon, majd estétől egyre inkább a középső országrészben is valószínűek zivatarok.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás (30 milliméter) kísérheti, nagyobb számban a Dunától keletre és a Nyugat-Dunántúlon, de másutt is van esély lokálisan felhőszakadás vagy kis területen jelentősebb mennyiségű csapadék (25-30 milliméter) előfordulására.

Zivatarok környezetében néhol viharos (55-70 kilométer per óra) széllökés, illetve kevés helyen jégeső (1 centiméter alatti átmérővel) is előfordulhat.

Nem lesz felettünk front

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint csütörtökön az ország nagy része felett nem lesz front, de északkeleten még kettősfronti hatás érvényesül.

Az időjárás jellege miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, alvási problémák, vérnyomás-ingadozás, szívelégtelenség, légzési nehézségek, mellkasi panaszok, fokozódó rosszullétek és szédülés egyaránt jelentkezhet.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen! 11 és 15 óra között a naposabb tájakon és időszakokban az UV-sugárzás erős, többfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok