Idén is megrendezték az év fagylaltja versenyt, amit ezúttal Bergman Nándor cukrász nyert meg a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel nevet viselő desszertjével. A versenyen összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő év fagylaltja versenyt – áll az ipartestület sajtónyilatkozatában.
A verseny célja a hagyományos, kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, annak érdekében, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva a vendégekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.
Az idei versenyt ismét „fesztivál” jelleggel rendezte meg az ipartestület egy városi rendezvény keretében, ahol a résztvevők a nézők előtt készítették el versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit.
Egy teljesen felszerelt fagylaltlaboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig.
Ezt követően különböző, fagylalttal kapcsolatos szórakoztató és egyben edukatív bemutatók következtek, továbbá egy szakmai kiállítás is színesítette a programot.
Az idei vendéglátó, Kecskemét tiszteletére egy új kategóriát is hirdetett az ipartestület. A „sárgabarackfagylalt kategóriával” a „Kecskeméti magyar kajszibarackot” és a Magyar Értéktárban kiemelkedő nemzeti értékként jegyzett „Kecskeméti barackpálinkát” kívánta népszerűsíteni a cukrászok szakmai szervezete.
Az Év Fagylaltja versenyre idén öt kategóriában rekordszámú, összesen 90 fagylalt nevezése érkezett, és a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltremekeivel együtt összesen 130-féle fagylalt volt kóstolható az egész napos rendezvényEN.
Mint írják, a fagylaltokat kiváló cukrászmesterekből álló szakmai zsűri, közönségzsűri és a szakmai szervezetek zsűrije is értékelte.
A versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarackfagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, a babérlevél, a borókabogyó, a rózsabors, a timutbors, a szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat, valamint négy különdíj is gazdára lelt.
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
„M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
(Hozzáadottcukor-, glutén-, laktóz- és tejfehérjementes fagylalt kategória)
„Sárgabarack” kategória:
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
Különdíjak: