Index Vakbarát Hírportál

Nem érdemes jóváhagyni a Facebook új funkcióját – mondta egy magyar kutató

2024. május 25., szombat 12:08

Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató szerint a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket. A szakember reagált Elon Musk szavaira, miszerint az emberiségnek egy éve van, ugyanis az AI jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél, valamint elárulta, hogy szerinte a mesterséges intelligencia igazi veszélye abban áll, hogy nem tudhatjuk, mit gondol valójában. A kutató azt ajánlja, ne engedjük a Meta mesterséges intelligenciájának, hogy a mi adatainkat is begyűjtse.

Az ATV Egyenes beszédének a vendége Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az ITBN kiberbiztonsági konferencia alapítója volt. A kutató reagált Elon Musk szavaira, aki szerint egy éve van az emberiségnek, ugyanis a mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlagos embernél. Keleti Arthur szerint egyesek úgy gondolják, már most is így van, a mesterséges általános intelligencia és annak elérése egy vitatéma, kérdéses például, hogy a ChatGPT fejlesztője, az OpenAI elérte-e már.

A kutató szerint a kérdés azért is érdekes, mert gazdasági vonatkozásai vannak, például a Microsoft és az OpenAI között van egy megállapodás, hogy abban az esetben, amint az OpenAI eléri ezt a bizonyos szintet, akkor a kettejük kapcsolata legalábbis a szerződés szerint megszűnik. Emellett az sem világos, hogy honnan lehet ezt pontosan megállapítani, erre igazán a tesztek alkalmasak, amelyek közül több esetében az AI komoly eredményeket ért el.

Tehát igen, azt kell mondjam, hogy a mesterséges intelligencia már nagyon közel jár, bizonyos szempontból már le is körözte az emberi képességeket

– jelentette ki a kibertitok-jövőkutató.

Elmondta, hogy ahhoz, hogy egy mesterségesintelligencia-rendszert normálisan tudjunk használni, ahhoz az kell, hogy egyfajta önállósággal ruházzuk fel. Olyan önállósággal, amivel egy ember is rendelkezik, különben nem tudják végrehajtani a feladatukat. Ráadásul úgy tűnik, hogy a rendszerek akkor működnek igazán jól, hogyha ezek a segédek egymással is tudnak kommunikálni.

Tehát teljesen életszerű Elon Musk félelme, hogy ebből gond lehet. Nagyjából a mesterségesintelligencia-kutatók 10-20 százaléka gondolja, hogy ez elvezet majd ahhoz a bizonyos Terminátor-helyzethez, amit a filmekben már láttunk

– fogalmazott Keleti Arthur.

Az igazi veszély a mögöttes gondolataikban van

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy amikor megkérdezzük ezeket az eszközöket, akkor hasonlóan egy emberhez kicsit védekeznek, „érzik”-tudják, hogy most kérdezik őket, és máshogy fognak reagálni.

az igazán nagy veszélyt abban látja, hogy bár ezek a rendszerek nagyon hasonlóan működnek hozzánk, nincsenek tesztjeink arra, hogy meg tudjunk arról győződni, hogy mit gondolnak valójában. 

A kutatókon ma azt kérik számon, hogy legyen elmagyarázható az AI döntése. „A helyzet azonban az – mondta a kutató –, hogy ezek olyan szuperintelligens rendszerek, amik nem biztos, hogy el tudják nekünk magyarázni, hogy miért döntöttek úgy, ahogy döntöttek. És azt hiszem, ez a legnagyobb veszély” – jelentette ki.

Nem érdemes jóváhagyni a Meta új funkcióját 

A szakembert végül a Meta új mesterségesintelligencia-funkcióiról is kérdezték, ugyanis a vállalat már Magyarországon is elkezdte elérhetővé tenni a saját mesterségesintelligencia-szolgáltatását, ami személyes adatainkat kívánja felhasználni.

Mint a hvg írta a napokban, a Meta arra hivatkozva kezdett el adatokat kérni a felhasználóktól csütörtök hajnalban, hogy betaníthassa a saját mesterséges intelligenciáját. A Meta az üzenetben arról tájékoztatott, hogy rövidesen erre a régióra is „kiterjeszti” a platform azon funkcióit, amelyek a mesterséges intelligenciára épülnek. Keleti Arthur azt ajánlja, hogy ezt ne fogadjuk el.

(Borítókép: Stringer / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok