Index Vakbarát Hírportál

A különleges fürdő, amitől a mennyben, vagy épp a Dűne második részében érezzük magunkat

2024. május 27., hétfő 19:17

Gyenis Anettnek köszönhetően kipróbálhattuk a hangtálterápiát, amelynek hatásairól paradox módon egyszerre a lehető legszubjektívebben és legobjektívebben próbálunk beszámolni olvasóinknak. Lehet, cikkünk elolvasása után még a szkeptikusok is komolyan elgondolkodnak azon, hogy részt vegyenek egy hangfürdőn.

Az első és talán legfontosabb kérdés, hogy mi is az a hangtálterápia?

„A hangrezonanciát ősidők óta használja az emberiség gyógyítás céljából. Az ütemes dobolás általi transzállapotban bekövetkező gyógyulás és gyógyítás őshazája az indián sámánok Amerikája. Keleten inkább a szertartásokhoz használt tálak, csengők megszólaltatása hozta meg az eredményt. Kolostorokban a gyógyító puják, mantrák és az ércedények együttes hangzata helyezte az embert transzközeli állapotba. Ezeket a tálakat használták kifejezetten gyógyításra is. Erről szóló leírások már a Védákban is megtalálhatók. Kedvelt megnevezésük: tibeti zengőtálak. Indiában és Nepálban is előszeretettel alkalmazzák és oktatják. A megszólaltatott tál az emberben felgyülemlett és besűrűsödött alulrezonált energiákat feloldja, majd gyógyító rezonanciával tölti fel” – olvasható a hangtálterápia ismertetésében, amit Balla Tibor hangtálterapeuta írt.

Szó se róla, alapvetően nyitottan, de nem kevés kérdéssel és kételkedve érkeztünk Gyenis Anetthez, aki már hét éve foglalkozik hangtálterápiával, és a közelmúltban döntött úgy, hogy ezzel a módszerrel nemcsak közeli barátainak, hanem a nagyérdeműnek is segít. Ugyan alapvetően spirituális kérdésről van szó, de miért is ne próbálhatnánk ki a hangtálterápiát, számolhatnánk be olvasóinknak a hatásokról, tapasztalatokról? Persze ahogyan a többség, így mi is bizalmatlanná válunk, amikor azt halljuk, hogy így a rezgések, meg úgy az energiák. Mi az a rezgés, mit jelent egyáltalán ebben kontextusban az energia fogalma? Ugye, hogy jogos felvetések?Ám rá kellett jönnünk, hogy a hangtálterápiát messze nem az egzakt tudományos magyarázatok, az elmélet felől kell megközelítenünk.

Sokkal szerencsésebb, ha azzal foglalkozunk, hogy a hangtálterápia végeztével hogyan érezzük magunkat.

„Hét éve irodai munkát végeztem, és iszonyatos ínhüvelygyulladásom lett, jártam mindenféle orvosnál, különböző terápiákat kipróbáltam, ultrahang, lökéshullám, szteroidinjekció, tényleg mindent. Elmentem egy hangtálterápiás tanfolyamra, megvettem a hangtálakat, azt vettem észre egy hét múlva, hogy már nem fáj a kezem. Először csak a családnak tartottam hangtálterápiát, de miután már három-négy éve foglalkoztam vele, a barátaimat, kollégáimat és ismerősemet is bevontam. Mindig nagyon pozitív volt a végeredmény. Egyetlen negatív tapasztalatról tudok beszámolni, a kezelés után az egyik ismerősömnek beállt a válla” – mondta Gyenis Anett, amikor arról kérdeztük, hogyan találkozott a hangtálak – szerinte – gyógyító erejével.

Káprázatos nyugalom és a Harkonnen-invázió

Miután kényelmesen elhelyezkedünk, három csengetés jelzi a hangfürdő kezdetét. Nagyjából tíz másodperc elegendő ahhoz, hogy a lehető legkényelmesebb pozíciót felvegyük. A hangtál-terapeuta ezt követően nem előre meghatározottan, hanem intuitív módon, mint egy jazz-zenész szólaltatja meg a hangtálakat. De mielőtt nekivágtunk volna, a következő rövid párbeszéd zajlott le: „Van szívritmuszavarod? Tudtommal nincs. Ha van, akkor sem halsz bele a kezelésbe.”

A hangfürdő átlagosan negyvenöt percig tart. Sokan elalszanak, de a többség felébred a terápiát lezáró újabb csengetésre, ami tisztán elkülönül a tálak hangjaitól. Mi a hangfürdő alatt nem szerettünk volna elaludni, és ha már Tibet és hangtálak, akkor a buddhizmus ősi, egyszerű, a légzésre összpontosító meditációs technikáját alkalmazva maradtunk ébren. A légzésmegfigyelésre épülő meditációs praxis stresszcsökkentő és koncentrációs képességet növelő hatását tudományos vizsgálatok támasztják alá. Hogy a megvilágosodást is el lehet-e érni általa, azt tudományos vizsgálatok helyett sokkal inkább a páli kánon és más szent szövegek, szútrák támasztják alá.

Elméletben a következőkre hat pozitívan a hangterápia:

Na jó, de milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok? – adódik a kérdés joggal.

Az biztos, hogy egy-két kellemetlenségtől eltekintve csodásan, irgalmatlan gyorsan eltelik az a negyvenöt perc, amit a hangfürdőben töltesz a lélegzetvételeidre és hangtálak hangjaira összpontosítva, a gondjaid, a telefonod, az üzenetek és újabb megoldandó feladatok nélkül.

Vannak kifejezetten zavaró hangzású hangtálak, de vannak olyan harmóniák is, amelyek igazán kellemesek a hallójáratoknak, és ami a legfontosabb, megnyugtatóak.

Embere válogatja, hogy az egyes tálak hangzása milyen hatást vált ki. A hangtál-terapeuta folyamatosan monitorozza a hatást. A hangfürdő egy pontján a Dűne zenéjét idéző összhangzás keletkezett, ami pár percre teljesen kimozdított a békés, gondolatok nélküli, pihentető tudatállapotból, és attól kezdtem tartani, hogy a Harkonnen-ház tagjai már nem szimplán a közelben, hanem épp a spájzban vannak.

A következőket hallhattuk:

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy bármilyen egzakt értelemben vett gyógyító hatást tapasztaltunk volna, viszont kijelenthetjük, hogy stresszoldó, nyugtató hatása biztosan van a hangfürdőnek. Ez már önmagában fél egészség, tudva, hogy a stressz milyen halálos kimenetelű betegségek melegágya.

„Ez spirituális gyógymód, nem mondhatjuk azt, hogy gyógyítunk, de segít. A hangtálterápia blokkoldó. Tulajdonképpen a test szerves részeiben is oldja a blokkokat. Nem szeretem hangsúlyozni, hogy a hangfürdő sejtszinten hat, mert értem, hogy ez is olyan furcsának hangzik, csak azt szoktam mondani, hogy el kell jönni, és ki kell próbálni. A teljesen szkeptikus barátnőmnek se fáj már a dereka, még egy orvos ismerősöm is áradozott egy közös ismerősünknek a hangtálterápiáról” – fogalmazott Gyenis Anett.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok