Index Vakbarát Hírportál

Marad a fülledt, meleg idő, de az ország közepére gyűlnek a gomolyfelhők

2024. május 27., hétfő 19:20

Hétfő estig egyre inkább már csak az ország középső területein és a Dunántúl keleti részén várható zivatar, legfeljebb élénk, néhol erős lehet a keleties légmozgás. Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Norvégiában eközben rekordmeleg időjárást mértek.

Hétfőn még főként az északnyugat-délkeleti sávban képződhetnek gomolyfelhők, melyekből elszórtan zápor, zivatar kialakulhat – írja az MTI.

HÉTFŐ ESTIG, KÉSŐ ESTIG EGYRE INKÁBB MÁR CSAK KÖZÉPSŐ TERÜLETEKEN, ILLETVE A DUNÁNTÚL KELETI RÉSZEIN VAN ESÉLY MÉG NÉHOL ZIVATARRA.

Majd az éjszaka további részében tovább csökken a zivatarhajlam az országban és inkább csak a nyugati határ közelében van alacsony valószínűsége – írja a HungaroMet.

Éjszakára nagyrészt kiderül az ég, hajnalra a nyugati határvidéken néhol pára-, ködfolt képződhet. Kedden is a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A Nyugat-Dunántúlon szórványosan kell záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra számítani, másutt néhol lehet csapadék.

Hétfőn legfeljebb élénk, néhol erős lehet a keleties légmozgás. Kedden a Dunántúlon az északira, északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatarok mentén akár viharos lökések is lehetnek. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 29 fok között valószínű, a nyugati határvidéken lesz a hűvösebb

Norvégiában 31 fokot mértek

A kontinens keleti felén döntően anticiklonális hatások uralkodnak, ott nyugodt, száraz idő a jellemző. Az északkeletre fekvő területeken nyárias, 25 fok fölötti maximumok jellemzőek. Közép-, és Északnyugat-Európában azonban gyengülő ciklonok és frontjaik okoznak elszórtan esőt, záport, zivatart.

Továbbra is az Ibériai-félszigeten mérik a legmagasabb, 30 fok körüli csúcsértékeket, de Norvégiában is regisztráltak 31 fokot.

A Kárpát-medencét hétfőn átmenetileg szárazabb léghullámok töltik ki, de kedden a nyugatra örvénylő ciklon hidegfrontja súrolja a térséget, emiatt a Nyugat-Dunántúlon szórványosan számíthatunk záporra, zivatarra.

Rovatok