Index Vakbarát Hírportál

Törpevíziló született Nyíregyházán

2024. május 28., kedd 08:32

Másfél hónappal ezelőtt törpevíziló született a Nyíregyházi Állatparkban, amely most, hogy felerősödött, birtokba vette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló-bemutatóját, ahol már a nagyközönség is láthatja a kis nőstényt.

A Nyíregyházi Állatpark közleménye szerint a törpevíziló a kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastag bőrű, az ötször nagyobb 1,5 tonnás nílusi rokonával ellentétben, már csak nagyon kis területen őshonos. Mindösszesen kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben.

Állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti, ezért nagyon fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak – írták.

A Nyíregyházi Állatparkban élő tenyészpár 2009 óta él a Nyíregyházi Állatparkban, Broutille (25) a nőstény Franciaországból, míg párja Hamlet (17), Dániából került az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba.

A törpevízilópár igen sikeres, hiszen már ötödik alkalommal születik utódjuk, a 2011-ben, 2015-ben, 2017-ben és 2022-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Mint írták, Broutille, az anyaállat jelen esetben is nagyon gondos, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 nap után világra jött nőivarú kicsinyét, aki már elkezdte a szilárd táplálékot fogyasztani, ami szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpevíziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagy testű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat s a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

Nemcsak testalkata, de szociális viselkedése és életmódja is eltér nagy testű rokonától. A törpevíziló magányos életmódot folytat és előszeretettel tartózkodik a szárazföldön, veszély esetén sem a vízbe menekül, hanem a sűrű bozótosba – áll a közleményben.

Rovatok