Index Vakbarát Hírportál

Kampányol és pereskedik Ádám Zoltán, a Corvinus elbocsátott oktatója

2024. május 29., szerda 10:51

Nem született megegyezés a Budapesti Corvinus Egyetemről tavaly októberben elbocsájtott közgazdász oktató ügyében, ezért a bíróságon a felek meghallgatásával és az ügyvédek által feltett kérdésekkel a mai napon megkezdődik a munkaügyi per.

A perfelvételi szakasz megnyitása után, megegyezés hiányában a mai napon megkezdődik az a munkaügyi per, amelyet Ádám Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtan Intézetének menesztett docense kezdeményezett az egyetemmel mint munkáltatójával szemben. Erről maga az érintett beszélt az Indexnek a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma bejárata előtt. A bírósági meghallgatásra ügyvédjeivel érkező tanár az igazságszolgáltatástól azt várja, hogy mondja ki, az ő rendkívüli és azonnali hatályú elbocsátása jogszerűtlen volt, ennek megfelelően pedig az egyetemet kötelezze arra, hogy visszahelyezzék az állásába.

Ádám Zoltánt annak az ügynek a folyományaként bocsátotta el az egyetem, hogy nem volt hajlandó egy diákot vizsgára bocsátani, mivel nem végezte el az ahhoz szükséges, előzetes feladatokat. A diák az orosz származású, Magyarország leggazdagabb vállalkozói között számontartott Rahimkulov Timur fia volt. Az egyetemi hallgató szülei személyes találkozójukon a docensre nyomást helyezve igyekeztek elérni, hogy fiúk vizsgázhasson. Mivel Ádám erre nem volt hajlandó, feletteseinél próbálták ugyanezt elérni. Sikerrel. Az egyetem egyik dékánja végül külön levizsgáztatta a hallgatót.

A docens etikai eljárást kezdeményezett az egyetemen az ügyben érintettekkel szemben, a testület pedig két hónapos vizsgálata után megállapította, hogy valóban kivételeztek a tanulóval, az érintett két dékánt pedig első fokon elmarasztalta. (A másodfokon azonban az egyetemet fenntartó kuratórium az egyik-, míg az általános rektorhelyettes a másik elmarasztalt dékánt felmentette.) A vizsgabotrány miatt azonban csak egy embert bocsátottak el az egyetemről, az eljárást kezdeményező Ádám Zoltánt, azzal az indokkal, hogy a vizsgálat során egyes bizonyítékokat nem adott át, illetve nem megfelelően kommunikált az egyetem vezetésével.

Ádám Zoltánnak az egyetem közleménye szerint kötelezettségszegés, vagyis az együttműködés megtagadása miatt szüntették meg a munkaviszonyát. A közgazdász tavaly októberi kirúgását követően közszereplővé vált. Először Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina főtanácsadója lett, a június 9-ei önkormányzati választásokon pedig a XIII. kerületben független képviselőként indul. Lapunknak azt mondta, ugyanazt az értékrendet kívánja a helyhatósági munkában képviselni, amit korábban is képviselt az egyetemen. A Telexnek korábban úgy fogalmazott, hogy 

a vizsgabotrány már nem csak egyetemi ügy, hanem „a magyar közállapotok egyik lakmuszpapírja”.

A közgazdász szakember a kampánya mellett jelenleg egy tudományos intézetnél dolgozik, kutatói munkájára koncentrál, sem a Rahimkulov szülőkkel, sem a fiúkkal nem találkozott az eset óta.

A munkaügyi per elsőfokú ítélete – a várakozások szerint – még idén megszülethet.

Frissítés: Lapunknak küldött reagálásában a Budapesti Corvinus Egyetem azt írta: „Ádám Zoltán az egész ügyet és az eljárást politikai kampányának részéve tette, amiben az egyetem nem hajlandó közreműködni. Mivel Ádám Zoltán munkavállalóként megtagadta az együttműködést munkáltatójával, így a Corvinusnak nem volt más választása, mint hogy felmondja vele munkaszerződését.”

Rovatok