Index Vakbarát Hírportál

Újabb brüsszeli veszélyre figyelmeztetett az államtitkár

2024. május 29., szerda 06:40

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár egy interjúban arról beszélt, hogy Brüsszel újabb hatásköröket vonhat el lopakodva a nemzetállamoktól.

Az államtitkárt arról kérdezte a Mandiner, hogy „az Európai Bizottság egy úgynevezett európai diploma bevezetését kezdeményezi a versenyképesség javítása érdekében”. Hankó Balázs erre válaszolva azt mondta: 

Alapvetően nagyon hangzatos ötlet a több együttműködés, a közös diploma, amit mindenhol elismernek. De mit is akarnak megint valójában? Lopakodó módon a felsőoktatást is kivenni nemzeti hatáskörből.

„Brüsszelben fogják megmondani, hogy mi az európai diploma tartalma, és ha valakinek van egy kis képzelőereje, rögtön el tudja képzelni, hogy ez mivel jár. Majd lesznek olyan egyetemek, amelyek adhatnak európai diplomát, ők lesznek az elsőrangú egyetemek, a többiek meg majd a másodrangúak” – mondta Hankó Balázs.

Hozzátette: „Számos egyeztetést folytattam le a közelmúltban egyes tagországok képviselőivel, mindenki ugyanazokat a kérdéseket teszi fel: ki fog dönteni, miről és hogyan? Erre pedig Brüsszel, szokás szerint azt válaszolja, hogy ezek technikai kérdések. Jelentős kockázata van ennek a szabályozásnak, ami egyébként a mi uniós elnökségünk alatt kerül majd napirendre.”

Nekünk pedig az elnökség alatt az a feladatunk, hogy a Magyarországon működő modellt terjesszük, az egyetemeinket segítsük a nemzetközi együttműködésnek, bízzuk ezt rájuk, ne Brüsszelből irányítsák. Megpróbáljuk ezt a szürreális európai diplomajavaslatot egy valós versenyképességen alapuló modellre átcsatornázni

– mondta végül Hankó Balázs.

Az államtitkár az interjúban többek közt arról is beszélt még, hogy:

Rovatok