Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a zivataros időjárás

2024. május 29., szerda 06:03

Szerdán sok napsütés várható, a maximumok 24 és 29 fok között alakulnak. Ezzel együtt az ország nagy részén zivatarokra és egy vármegyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek, ahol rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Szerdán sok napsütés mellett az ország északkeleti felén-harmadán lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott fordulhat elő több helyen zápor, zivatar. Nyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Az északi, északnyugati szél időnként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 29 fok között valószínű.

A HungaroMet előrejelzése szerint

szerdán 10 vármegyére is kiadták az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést zivatarveszély miatt.

Villámlás, szélerősödés, jégeső előfordulhat Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek, intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Fülledtebbé válik az idő

Az Időkép szerint szerdán gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de valójában ezt hőmérsékleti szempontból nem fogjuk érezni. Az érzékenyek körében fejfájás és görcsös panaszok előfordulhatnak.

Fülledtebbé válik az idő, emiatt keringési panaszok, vérnyomásproblémák jelentkezhetnek, nő a sztrók és az infarktus kialakulásának kockázata. Ugyanakkor mellkasi és légzési panaszok, valamint szédülés is jelentkezhet, fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai is, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen. 11 és 15 óra között az UV-sugárzás nagyon erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok