Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin szóvivője nem győzte dicsérni Magyarországot és Orbán Viktort

2024. május 30., csütörtök 20:21

Dmitrij Peszkov sajtótájékoztatót tartott, amelyen kommentálta az uniós vezetés azon terveit, hogy megbüntesse Magyarországot az Oroszország elleni uniós szankciók blokkolása miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtótitkára, Dmitrij Peszkov szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendkívül nagy hangsúlyt fektet Magyarország érdekeinek szem előtt tartására, azonban az Európai Unióban nem mindenki szereti ezt a függetlenséget, és így soha nem látott nyomás nehezedik rá – írja az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi.

Magyarország és Orbán úr nagyon odafigyel ennek az országnak az érdekeire. Minden alkalommal, amikor valamilyen kötelező erejű döntés születik az EU-tagállamokkal kapcsolatban, Budapest természetesen mindenekelőtt a saját érdekei alapján elemzi ezeket. Az ilyen függetlenséget persze nem mindenki szereti Brüsszelben, ezért mind Orbán, mind az egész magyar vezetés soha nem látott nyomásnak van kitéve

– állapította meg a szóvívő.

Szijjártó Péter az európai uniós külügyi tanács ülését követően jelentette ki, hogy az Oroszországgal szembeni tizennegyedik szankciós csomag tervezete jelenlegi formájában ellentétes Magyarország gazdasági érdekeivel, ráadásul hazánk energiaellátásának biztonságát is veszélybe sodorná, a kormány ezért ezt nem hajlandó megszavazni.

Dmitrij Peszkov szót ejtett arról is, hogy Magyarországot hogyan érintheti ez a döntés. Elmondása szerint Moszkva nem vállalja, hogy megítélje a Magyarországot érintő esetleges következményeket az „oroszellenes” szankciókkal szembeni ellenállás miatt.

Mi lehet ennek a következménye? Erről nem mi döntünk. Ez a jövőbeli Európai Unióra vonatkozik

– mondta Peszkov.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.

Rovatok