Index Vakbarát Hírportál

Závecz Research: kettéosztja Magyarországot Ukrajna EU-s támogatása

2024. május 31., péntek 06:14

A Závecz Research legújabb közvélemény-kutatása szerint a magyarok 46 százaléka vélekedik úgy, hogy semmilyen módon nem kellene támogatnia az Európai Uniónak a háborúban álló Ukrajnát. A támogatás mértékében a férfiak és a nők között is különbség van, azonban megfigyelhető az életkor és a lakóhely, valamint a pártszimpátia szerinti megosztottság is.

Kettéosztja a magyar társadalmat az a kérdés, hogy az Európai Uniónak segítenie kell-e Ukrajnát, és ha igen, hogyan – írja a 24.hu. A lakosság körében pártszimpátia tekintetében még nagyobb a törés.

A Závecz Research közvélemény-kutatása az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült, ezer fő megkérdezésével, telefonos módszerrel. A kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. A 2024-es felmérés adatfelvétele május 8. és 14. között történt.

AZ EREDMÉNYEK SZERINT A MAGYAROK 46 SZÁZALÉKA SZERINT AZ EURÓPAI UNIÓNAK SEMMILYEN MÓDON NEM KELLENE TÁMOGATNIA AZ OROSZOK ÁLTAL BŐ KÉT ÉVVEL EZELŐTT MEGTÁMADOTT UKRAJNÁT.

A megkérdezettek 32 százaléka támogatná a pénzügyi, gazdasági és humanitárius eszközökkel történő uniós segítségnyújtást, Ukrajnát fegyverrel és más hadianyagokkal a felmérésben részt vevők mindössze 16 százaléka látná el. A kérdésre a résztvevők négy százaléka nem válaszolt, így két százalékponttal relatív többségben vannak azok, akik segítenék a szomszéd országot.

A nők 54 százaléka, a férfiak 38 százaléka támogatja a háborúból való teljes kimaradást. A férfiak nagyobb arányban – 26 százalékban – küldenének fegyvert, szemben a nők 10 százalékos választásával. Ukrajnának nem akarna semmilyen támogatást adni a fiatalok 47, a középkorúak 51 százaléka. A 60 évnél idősebbek körében 41 százalékban népszerű az a vélemény, amely elutasítja Ukrajna támogatását, a többség mindenképpen küldene valamilyen segítséget. Budapesten 40, a városokban 47, a községekben 49 százalék válaszolt úgy, hogy semmiféle segítséget nem kellene adni Ukrajnának.

A háborúból való teljes kimaradást az alapfokú végzettséggel rendelkezők 54 százaléka, a középfokú végzettséggel rendelkezők 43 százaléka, a felsőfokú végzettségűek 34 százaléka támogatja. Utóbbiak 26 százaléka fegyverekkel is támogatná a megtámadott Ukrajnát.

Más eszközökkel támogatnák Ukrajnát a kormánypárti és az ellenzéki szavazók

Arra a kérdésre, hogy „Ön szerint az Európai Uniónak hogyan, milyen eszközökkel kell segítenie Ukrajnát?” ellentétes válasz érkezett a kormánypárti és az ellenzéki szavazók részéről.

A Fidesz támogatóinak 77 százaléka nem adna semmilyen támogatást a háborúban álló országnak, 15 százalékuk támogatja, hogy az Európai Unió nyújtson nem fegyveres, pénzügyi vagy humanitárius segítséget. Fegyvereket a kormánypárt szimpatizánsainak hat százaléka küldene Ukrajnának.

A Tisza Párt támogatóinak relatív többsége, 44 százaléka támogatná az Európai Unió pénzügyi és humanitárius segítségnyújtását, negyedük a fegyverek küldését sem utasítaná el. Egyáltalán nem nyújtana segítséget a szimpatizánsok 29 százaléka.

A DK–MSZP–Párbeszéd szavazóinak közel fele, 48 százaléka nem fegyveres segítséget nyújtana, 37 százalékuk küldene hadianyagot, míg mindössze 8 százalékuk zárkózna el teljesen.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok