Index Vakbarát Hírportál

Nem szívesen költenek a sportra a magyarok

2024. május 31., péntek 18:16

A magyar lakosság kevesebb mint fele sportol rendszeresen, aki mégis, az pedig tízezer forintnál is kevesebbet költ a testmozgásra havonta. A legtöbben időhiánnyal indokolják a mozgásszegény életmódot, és vannak, akik inkább az egészséges táplálkozással őriznék meg egészségüket.

A magyarok kevesebb mint fele sportol heti rendszerességgel, és erre tízezer forint alatti összeget költenek havonta – derül ki a az MBH Bank és a Visa reprezentatív kutatásából.

A lakosság sporttal kapcsolatos szokásait vizsgáló felmérés rávilágított, hogy 

A megkérdezettek jelentős része azonban vagy egyáltalán nem (28 százalék), vagy pedig nem heti rendszerességgel (30 százalék) mozog, legtöbben az időhiánnyal indokolják ezt. 

Arra a kérdésre, hogy szokásosan milyen fizetőeszközt használnak a sporttal kapcsolatos költségek fedezésére, a kutatásban részt vevők 60 százaléka nyilatkozta, hogy bankkártyával szokott fizetni, 42 százalékuk készpénzzel fedezi a kiadásokat, és ennél kisebb arányban használnak a válaszadók SZÉP-kártyát (10 százalék). Emellett akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem fizetnek a mozgásért (8 százalék), mivel otthoni vagy a szabadban végezhető tevékenységeket végeznek. 

A kutatás rámutatott, hogy a válaszadók 63 százaléka havonta 10 ezer forintnál kevesebbet költ sportolásra.

A megkérdezettek kevesebb mint fele sportol minden héten

A kutatásból arra is fény derült, hogy a válaszadók 27 százaléka heti egy-két alkalommal, 15 százalékuk ennél gyakrabban, hetente három vagy több alkalommal sportol. A megkérdezettek nagy része (28 százalék) azonban vagy egyáltalán nem, vagy pedig nem heti rendszerességgel (30 százalék) mozog, legtöbben az időhiánnyal indokolják ezt. A kutatás készítői arra is kíváncsiak voltak, hogy a mozgás mellett milyen további intézkedéseket tesznek a megkérdezettek az egészségük megőrzése érdekében. A válaszadók 78 százaléka a táplálkozás szerepét emelte ki, a megkérdezettek körülbelül harmada (35 százalék) átlagosan legalább havi 30 ezer forintot szán arra, hogy egészséges ételeket vásároljon.

A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók 36 százaléka a személyes egészségen túl is érdeklődik a sport iránt, és rendszeresen ellátogat a hazai sporteseményekre. Nemzetközi sporteseményeken a válaszadók 16 százaléka vesz részt. Az emberek többsége online felületen vásárol jegyet a sporteseményekre (63 százalék ).

Rovatok