Index Vakbarát Hírportál

Elkezdődött a Tiszavirágzás

2024. május 31., péntek 17:55

Megkezdték táncukat a kérészek a Tisza különböző szakaszain, nemsokára milliószámra bukkannak elő, hogy 1-2 óra alatt elpusztuljanak.

Elkezdődött a tiszavirágzás, a Maros és a Tisza felett is táncolnak már a kérészek Szegeden.

A helyi Szeged 365 nevű hírportál arról ír, hogy kezdenek előbújni a kérészek és rövidesen elérkezik a tiszavirágok tömeges rajzásának ideje is. Érdemes résen lenni, ha el akarjuk kapni ezt a páratlan természeti látványosságot.

Ön is látta a tiszavirágzást? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

A rajzás időpontja nincs kőbe vésve, a vízállás és az időjárás függvényében változhat a szegedi nyár természeti csodája, a világszinten egyedülálló tiszavirágzás, mely általában 10-12 napig tart – írja a Szeged a napfény városa oldal. 

A tiszavirágok fő rajzása a Tisza különböző szakaszain pazar látvány. Ilyenkor a 8-12 centiméter hosszú, 6-7 centis szárnyfesztávú kérészfélék milliószámra bukkannak elő a semmiből, hogy izgatott nászukkal beteljesítsék földi életüket és egy-két óra alatt elpusztuljanak. Ezek az Európában majdnem kihalt, mára jóformán csak Magyarországon élő, védett négyszárnyú rovarok zavarba ejtően különös élőlények. A tiszavirág Magyarországon védett.

A tiszavirág rajzása az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart. Szegeden a Rotary-tanösvény és Tisza és Maros torkolatánál lehet a legjobban megfigyelni a jelenséget. 

Rovatok