Index Vakbarát Hírportál

Jégesővel, zivatarral és durva széllökésekkel érkezik a hétvége

2024. június 1., szombat 06:17

Bár néhány órányi felhőtlen napsütésben is részünk lehet szombaton, az ország több pontján is számítani kell heves záporokra, zivatarokra, sőt lesz, ahol 2-3 centiméternél nagyobb jég és óránként 90 kilométeres széllökés is társul majd a viharhoz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 30 fok között alakul majd.

Szombaton is több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. És bár az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett  többórás napsütéssel számolhatunk majd, a délelőtti óráktól egyre nagyobb számban – döntően az ország északkeleti felében – számíthatunk csapadékra is.

A Hungaromet helyenként heves zivatarokra figyelmeztet az ország északkeleti harmadában, de előrejelzése szerint akár 2-3 cm feletti jégátmérő és 90 kilométer per óra feletti széllökés is kísérheti a viharos időjárást.

A délnyugati, déli tájakon élők fellélegezhetnek, ott kisebb számban valószínű csapadékgócok kialakulása. A délnyugati szél azonban zivataroktól függetlenül is megerősödik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország északnyugati felén 20 és 25, délkeleti felén 26 és 30 fok között alakul.

Kiadták a figyelmeztetést is

A Hungaromet citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki több vármegyére is, köztük Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyékre. 

Ezenkívül azokra a területekre, ahol hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani, és a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is, ott másodfokú (narancssárga) figyelmeztetés lesz érvényben. Köztük Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben. 

Szombaton a hideg- és melegfrontra érzékenyek szervezetét is megterheli az időjárás, ők fejfájást, koncentrációzavart, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak. A közlekedésben részt vevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok