Index Vakbarát Hírportál

Kiadták a másodfokú figyelmeztetést, több vármegyében is leszakad az ég

2024. június 3., hétfő 17:05

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között. Ha ez kevesebb mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél több csapadék hullhat.

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Somogy és Zala vármegyék területére. Ugyancsak hétfő éjfélig hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre.

Az előrejelzés szerint hétfő estig egyre nagyobb területen, nagyobb számban a Dunántúlon várható zivatar. Nagyobb eséllyel a déli, délkeleti tájakon heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek rendszerbe szerveződve észak, északkelet felé haladnak. Éjszaka csökken a zivatarok száma, de elszórtan továbbra is előfordulhatnak.

Emellett kedd délelőttig nagyobb területen lehet a zivatarokhoz kapcsolódóan felhőszakadás, a Dunántúl egyes részein hétfőn az egymást követő cellákból pár óra alatt akár 40-50 milliméter is lehet a csapadékösszeg. Kedden napközben felhőszakadás főként az Északi-középhegység és az Észak-Alföld környezetében fordulhat elő.

Figyelmeztet a katasztrófavédelem

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek arra hívta fel a figyelmet, hogy ha villámlik, érdemes számolni, mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között. Ha ez kevesebb mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá, és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy otthon érdemes kihúzni az elektromos gépeket a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az a túlfeszültség miatt tönkre fog menni.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

Rovatok