Index Vakbarát Hírportál

Jöhet az alsó rakpart lezárása, készültség Budapesten a dunai árhullám miatt

2024. június 4., kedd 14:58

Karácsony Gergely főpolgármester – az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése alapján – az érkező árhullám miatt első fokozatú árvízvédekezési készültséget rendelt el Budapesten négy árvízvédelmi szakaszra.

Az előrejelzések szerint csütörtökre éri el a fővárost a dunai árhullám, amelynek tetőzésére szombaton számíthatunk az alsó rakpart szintjét meghaladó vízállással, ami a rakpart lezárását is jelenti majd – írja közösségi oldalán az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az első fokozatú készültség során a vízügyi szakemberek a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket teszik meg; ez a lakosság számára érzékelhető változásokkal nem jár.

A jelenlegi előrejelzések alapján a Duna vízszintje június 6-áról 7-ére virradó éjszaka érheti el azt a szintet, amikor az alsó rakpartokat le kell zárni, ezért június 6-án 0 órától tilos lesz a megállás az alsó rakpartokon. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága várhatóan június 6-án délutántól a még az alsó rakparton parkoló autókat elszállítja, erről a mai naptól a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyez el.

Az alsó rakpart forgalom elől való lezárására előreláthatólag június 6-án 20 órától lesz szükség.

Az előrejelzések alapján a következő napokban magasabb fokozatú árvízvédekezési készültség elrendelésére is sor kerülhet. A közlemény szerint a főpolgármester a vízügyi szakembereknek és a közszolgáltató vállalatok munkatársainak az árvízi védekezésben való közreműködésért, a budapestieknek pedig a megértésükért előre is köszönetet mond.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kedden az InfoRádióban elmondta, hogy a lehulló és összegyűlő csapadék pillanatnyilag „elfér” a Duna medrében, de a szakembereknek készenlétben kell állniuk, mivel hamarosan

komoly árhullám indulhat meg a Dunán.

Erre elsősorban az észak-magyarországi és szigetközi szakaszokon lehet számítani, ahol jelenleg óráról órára változik a helyzet. A napokban akár a legmagasabb fokot elérő árvízvédelmi készültséget is elrendelhetik a Duna felső szakaszain, ráadásul a térségben a Rába is árad.

A vízügyi főigazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik a német, az osztrák és a szlovák előrejelzéseket is. 

Rovatok