Index Vakbarát Hírportál

Elrendelték Gyárfás Tamás bűnügyi felügyeletét

2024. június 4., kedd 13:28

Az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla elrendelte Gyárfás Tamás bűnügyi felügyeletét, aki az ítélet szerint nem hagyhatja el Magyarország területét, mert megállapítható az elérhetetlenné válás veszélye.

Az emberölés bűntette miatt Gyárfás Tamás és társa (Portik Tamás – a szerk.) ellen folyamatban levő büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla június 4-én meghozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát megváltoztatva elrendelte Gyárfás Tamás elsőrendű vádlott bűnügyi felügyeletét a másodfokú eljárás befejezéséig.

A bíróság keddi közleménye szerint Gyárfás Tamás engedély nélkül Magyarország közigazgatási területét nem hagyhatja el, és lakó- és tartózkodási helyét nem változtathatja meg. Köteles hetente egy alkalommal a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon személyesen jelentkezni.

Azt is kiemelték, hogy „az elérhetetlenné válás veszélye jelenleg megállapítható az elsőrendű vádlott esetében. A nem jogerősen kiszabott hét év szabadságvesztés olyan büntetési tartam, amely a vádlott szökési, elrejtőzési szándékát kétségtelenül kiválthatja, annak elhatározását megerősítheti”.

Ahogy arról beszámoltunk, a törvényszék hét év börtönbüntetésre ítélte Gyárfás Tamást, amiért a döntés szerint bűnsegéd volt a Fenyő János ellen elkövetett merényletben, majd az ügyészség kezdeményezte Gyárfás Tamás letartóztatását.

Kiderülhet az igazság

Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter nemrég úgy nyilatkozott, hogy hamarosan kiderülhet az igazság a Fenyő-gyilkosság ügyében. A védő szerint ugyanis rettentően téves ítélet született február 8-án. Ismert, Póta Péter első fokon Gyárfás Tamást hét év, míg Portik Tamást életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte.

Az ügyészség szerint Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és erős személyes ellentét alakult ki. A vádirat szerint Gyárfás 1997-ben elhatározta, hogy megöleti Fenyőt. Emiatt 1997 szeptemberében megbízta Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg vetélytársát.

Tasnádi Péter a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett 6 millió forint előleget, nem teljesítette a feladatot.

A vád szerint Gyárfás Tamás megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Portik a feladatot Jozef Rohácnak adta ki, aki végrehajtotta a gyilkosságot. 

Másodfokú döntés a gyilkossági ügyben nem várható, az ügyészség Gyárfás Tamás esetében hosszabb idejű szabadságvesztés kiszabását, míg társánál a feltételes szabadságra bocsátás későbbi időpontban történő megállapítását indítványozta.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához benyújtott indítványával az ügyészi fellebbezést mindkét elkövetőnél fenntartotta, egyben indítványozta Gyárfás Tamás letartóztatásának elrendelését az ítélőtábla ügydöntő határozatának kihirdetéséig.

Rovatok