Index Vakbarát Hírportál

Meglepően végződött a házkutatás Schadl Györgynél

2024. június 4., kedd 12:28

Hiába érkeztek korán reggel, nem találták Schadl György feleségének ékszereit a rendőrök. A budapesti ház garázsában több drága autó is állt, ám ezeket csak egy évvel később foglalták le. A Markó utcai bíróságon Schadl György nagy vehemenciával vonta kérdőre az otthonában kutakodó rendőrt.

Egy két évvel ezelőtti házkutatás részleteivel folytatódott a Schadl–Völner-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Egy rendőr idézte vissza a vagyonvisszaszerzési eljárás pillanatait, amikor a Schadl házaspár budapesti otthonában kerestek vagyontárgyakat.

A tanúként meghallgatott férfi egy hétfői napon reggel hat óra körül kopogtatott a háznál, de csak Schadl György felesége volt a háromszintes ingatlanban. A nő elmondta, hogy nem tartanak otthon se készpénzt, se ékszereket, ugyanis az ügyészségi kutatás alatt a széf megsérült. A határozat szerint csak Schadl feleségének értékeit hozták volna el, a tanú elmondása alapján ez pénz és arany ékszer lett volna.

Keresték, nem találták

A következő pár órában találtak mégis valamit, üres órás- és ékszerdobozokra bukkantak, valamint a valóban elromlott széfre. Schadl-Baranyai Helga azonban nem tudta elmondani, hogy hol vannak a vagyontárgyak, így a tanú elmondása szerint ez egy nullás vagyonelkobzás volt, vagyis nem hoztak el semmit. Azt már nem tudta, hogy az értékek később, egy banki széfből kerültek elő.

Schadl György azonban felhívta rá a figyelmét, hogy több nagyértékű autó is állt a garázsban, így érthetetlen számára, hogy azokat akkor békén hagyták, egy évvel később azonban mégis lefoglalták vagyonelkobzás miatt.

Ocsmány ez a vádpont! Nekem kétmilliárd volt az adózott eredményem, nem telhetett volna rá?

– kérdezte indulatosan Schadl György a tanútól, amikor szóba került, hogy márkás órákat kerestek volna a dobozok miatt. A férfi és a négytagú csapata nem tudta, hogy mekkora bevétele volt a Schadl házaspárnak, ahogy azt sem, hogy már előttük az ügyészség tartott egy házkutatást az ingatlannál. 

A mai meghallgatáson Schadl-Baranyai Helga nem vett részt, a hivatkozott jegyzőkönyv pedig a védelem szerint több mint problémás volt. Schadl védője, Morvai Attila jelezte, hogy nem szerepel benne, hogy mit keres a rendőrség a háznál, ahogy a feleséget sem oktatták ki a jogairól, de még a fénykép is hiányzik, amire az írás hivatkozik.

Többeket elítéltek

Mint ismert, a per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Sz. Balázs egyike azoknak az ügyben megvádolt végrehajtóknak, akik tavaly februárban az előkészítő ülésen bűnösnek vallották magukat. Az ügyükben jogerős ítéletet idén februárban hozott a Fővárosi Ítélőtábla, ahol Sz.-t 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 5 milliós pénzbüntetésre ítélte.

A tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet.

Rovatok