Index Vakbarát Hírportál

Kőbányán nyílik az idei első befogadó játszótér

2024. június 5., szerda 14:24

Újabb inkluzív, vagyis befogadó játszóteret építtetett a Szerencsejáték Zrt „A játék összeköt” programján keresztül. A Kőbányán megépült, lovas tematikájú játszótér akadálymentesített játékelemekkel várja látogatóit, melyek alkalmasak arra, hogy a fogyatékossággal élők és az ép gyerekek együtt tudjanak játszani. 2017 óta összesen 28 ilyen játszóteret adott át az állami cég.

Lovas tematikával, akadálymentes játékelemekkel várja látogatóit a Szerencsejáték Zrt. támogatásával épült legújabb befogadó játszótér Kőbányán. A közösségi tér a 2017 óta működő A játék összeköt programban megépült hasonló játszóterek sorát bővíti, és arra hivatott, hogy segítse lebontani a fogyatékossággal élő és az ép gyermekeket elválasztó falakat.

2024-ben is folytatódik a Szerencsejáték Zrt. A játék összeköt programja, melynek célja hetedik éve ugyanaz: elősegíteni a fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját. A nemzeti lottótársaság 2017-ben vállalkozott arra, hogy a minden év őszén kibocsátott, időszakos Nagykarácsony sorsjegy bevételének egy részéből befogadó játszótereket létesít szerte az országban. Olyan közösségi tereket hoz létre, mely alkalmas arra, hogy a fogyatékossággal élő gyermekek a játék élményén keresztül kapcsolódhassanak ép társaikhoz.

Az elmúlt években összesen 28 inkluzív játszótér létesült, ezek közös jellemzője, hogy akadálymentesen megközelíthetőek, és olyan játékelemekkel felszereltek, amelyeket az ép és a fogyatékossággal élő gyermekek egyaránt képesek használni. 2024-ben 5 játszótér épül majd a Szerencsejáték Zrt. támogatásával. A legelső a fővárosi X. kerületben, a Rottenbiller parkban kapott helyet.

Magyarországon mintegy 14 ezer, 14 év alatti fogyatékossággal élő gyermek él, közülük több mint 4600 Budapesten, illetve a nagyobb vidéki városokban. Számukra szeretnénk utat teremteni ép társaikhoz, hogy velük együtt tapasztalhassák meg a gyermeki lét csodáit. A Szerencsejáték Zrt. »A játék összeköt« programja hét éve teremt hidat az érintettek és a kívülállók között, hisz az inkluzív játszótereken eltűnnek a gyermekek közötti különbségek, és előtérbe kerülnek a közös pontok

– mondta Mager Andrea, elnök-vezérigazgató. A kőbányai közösségi teret a lovas világ inspirálta. A játszótérre lépve egy lovaspálya elevenedik meg a látogatók előtt olyan különleges és akadálymentesített játékelemekkel, mint a kerekesszékes körforgó, a fejlesztő kisház, vagy a kombinált inkluzív torony.

„Nekünk minden kőbányai számít! Gondoskodó önkormányzatunk fogyatékosság-barát munkahely is. Mi egyaránt figyelünk a gyermekekre és az idősekre, az épekre és a mozgásukban akadályozottakra. 2010 óta ütemezetten korszerűsítjük, illetve építjük újjá játszótereinket, így Kőbánya több pontján telepítettünk már kerekesszékkel is használható játszóeszközöket. Büszke vagyok a most elkészült befogadó játszótérre, amely minden gyermeknek szól és amelyet kerületünk páratlan lovas létesítménye ihletett. Köszönöm a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy mindez megvalósulhatott! A kőbányai családoknak pedig kívánom, hogy örömmel és egészséggel használják!” – mondta D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere.

A játszótérépítési program jószolgálati nagykövete Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok, olimpikon vízilabdázó, aki érintett szülőként segíti a fogyatékossággal élők széleskörű integrációját.

(Borítókép: Szerencsejáték Zrt.)

Rovatok