Index Vakbarát Hírportál

Lezárják az alsó rakpartokat Budapesten a dunai árhullám tetőzése miatt

2024. június 6., csütörtök 14:51

Az érkező dunai árhullám miatt, a folyamatosan emelkedő vízszintre tekintettel, a Budapest Közút csütörtökön 20 órától lezárja a forgalom elől a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Rákóczi híd között, illetve a pesti alsó rakpartot a Népfürdő utca és a Közraktár utca között.

A legfrissebb előrejelzések szerint pénteken napközben kerülhet víz alá Budapesten az alsó rakpart több szakasza, azonban a magas vízállás miatt már ezt megelőzően is kicsaphat a medréből a Duna vize, ezért az élet- és vagyonbiztonság érdekében már csütörtök este szükséges az alsó rakpart lezárása.

Csütörtök óta már tilos a megállás az alsó rakpartokon, így a Fővárosi Önkormányzati Rendészet Igazgatósága megkezdi a lezárt budai és pesti rakparton hagyott gépjárművek elszállítását a járművek épségének megóvása és a védekezés érdekében.

Az elszállított gépjárművek üzembentartói a Fővárosi Ügyeleti és Irányító Központ 0–24 órában hívható 301-7500-ás telefonszámán, vagy a https://fori.hu/elszallitott-jarmuvek/ linken kaphatnak felvilágosítást gépjárművük elhelyezéséről.

Amennyiben a Duna vízszintje azt indokolttá teszi, a következő napokban sor kerülhet arra is, hogy a pesti rakparti 2-es, 2B és 23-as villamosok rövidített útvonalon közlekedjenek.

Az árvízhelyzettel összefüggésben a budapesti közösségi közlekedést érintő esetleges korlátozásokról a BKK ad majd további tájékoztatást.

Az árvízvédelmi intézkedések miatt ezen a hétvégén a megszokott rakpartnyitás is elmarad. A rakpartok megnyitásának ideje még kérdéses, a jelenlegi előrejelzések szerint arra jövő hét elején kerülhet sor, miután a Budapesti Közművek FKF Köztisztasági Divíziója elvégezte az árhullám levonulása utáni átfogó, fertőtlenítő takarítást.

Mint arról beszámoltunk, Karácsony Gergely főpolgármester a Duna vízszintjének emelkedése miatt a hét árvízvédelmi szakaszból négy szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az érintett szakcégek mindent megtesznek azért, hogy a Dunán levonuló árhullám ne veszélyeztesse a budapestiek ellátási biztonságát, a zavartalan ivóvízellátás biztosítása érdekében megtették a szükséges előkészületeket.

Be kellett zárni a BME egyik épületét

A vízállás miatt be kellett zárni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületét. Erről tájékoztatta az egyetem minden polgárát BME Kancellária Vagyongazdálkodási Igazgatósága.

A Műegyetem rakparton található épület lezárása várhatóan a folyó hétvégére várt apadása után, jövő hét kedden szűnhet meg. Az egyetem többi épülete nem érintett az intézkedésben.

Jelenleg egyébként vizsgaidőszak van a Műegyetemen. A hivatalos tájékoztatás alapján a vizsgákat és a rendezvényeket más épületekbe szervezi át az intézmény. A vizsgákat érintő változásokról a Központi Tanulmányi Hivatal honlapján és a Neptun rendszerén keresztül tájékoztatja a hallgatókat a BME.

Komoly kihívás a vízminőség garantálása

Napi 25-40 mintavételre növelte a Fővárosi Vízművek a laborvizsgálati gyakoriságot, ezzel is biztosítva, hogy Budapest vízellátása az árhullám idején is zavartalan, ivóvizének minősége pedig kifogástalan maradjon. A vízművek laboratóriuma nagy hangsúlyt fektet olyan vizsgálatok elvégzésére, amelyek rövid idő alatt jelezni képesek az esetleges vízminőségi problémákat. A vállalat árvízi figyelőszolgálatot szervez, és szakemberei folyamatosan ellenőrzik a létesítményeket, gépészeti berendezéseket, hogy rendellenesség esetén azonnal intézkedni tudjanak.

A Fővárosi Csatornázási Művek több tucat csapadékvíz elvezetésére szolgáló csatornazsilipet és átemelőt üzemeltet a fővárosban. Ezeket a dunai vízszint emelkedésének megfelelően kell időben lezárni és az érkező csapadékvizet szivattyúkkal elvezetni.

A várható vízállásnak megfelelően ma további 10 zsilipet zárnak szakembereink. Budapest területén néhány helyen a csapadékcsatornák vagy közvetlen a Dunába vagy patakokba torkollanak. Árvíz idején meg kell akadályozni, hogy ezeken a csatornahálózatokon keresztül az áradás elöntse az utcákat és a házakat.

Rovatok