Index Vakbarát Hírportál

Reagált a rendőrség a nyíregyházi kórházban történt halálesetekre

2024. június 6., csütörtök 08:40

Egymás után halt meg két fiatal kismama a nyíregyházi kórházban januárban, nem sokkal azután, hogy világra hozták gyermekeiket. Az intézmény állítása szerint nem hibáztak, és a két eset egymástól független. A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben, amelyben döntő szerepe lehet az igazságügyi orvosszakértő véleményének.

Ahogy az Index is beszámolt róla, januárban két kismama is meghalt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórházban, ráadásul 24 órán belül. A kórház állítása szerint a két eset egymástól független, és előre nem látott problémák okozták a kismamák halálát. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Blikk kérdésére elmondta, hogy foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűncselekmény miatt folytatnak büntetőeljárást. A nyomozásra való tekintettel nem adtak bővebb tájékoztatást az ügyről.

A lap úgy tudja, hogy jelenleg egy igazságügyi orvosszakértő véleményére várnak, amelyből kiderülhet, hogy az orvosok hibáztak-e. 

Az egyik elhunyt kismama, a 28 éves Renáta édesanyja szerint a laboreredmények miatt a várandósság 33. hetében császármetszést végeztek el a lányán. Úgy látja, hogy ehhez már túl késő volt, ugyanis Renátánál terhességi toxémiát mutattak ki a vizsgálatok. A kismama keringése a szülés után összeomlott, majd fél nappal később meghalt. 

Vitkai Éva, a nyíregyházi kórház kommunikációs vezetője a lap kérdésére elmondta, hogy évente több mint 5 ezer szülést vezetnek le az orvosok, beleértve a komplikált, súlyos állapotúakat is. 

 „A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórházak vezetése mindkét esetnél elrendelte a belső vizsgálatot, amely megállapította, hogy olyan visszafordíthatatlan és előre nem látható folyamatok indultak el a kismamák szervezetében, amit a legszakszerűbb és a leggondosabb beavatkozás ellenére sem tudtak orvosaink visszafordítani. A két sajnálatos eset között semmilyen összefüggést nem tárt fel a belső vizsgálat” – fejtette ki a kommunikációs vezető.

Rovatok