Index Vakbarát Hírportál

Vitályos Eszter szerint nem szabadna kockáztatni a szentendrei nők egészségét

2024. június 7., péntek 18:41

Az Összeköt Egyesület és a Nők Szentendréért tagjai közös aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy visszaállítsák Szentendrén a májustól felfüggesztett mammográfiás szakrendelést. Eddig már több mint ezren írták alá petíciójukat, amit online is elérhetővé tettek. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő lapunknak beszél arról, miért aggályos az ellátás megszüntetése a térségben.

A járási szakrendelőben 2006 óta egy magánszolgáltató végezte az államilag támogatott mellrákszűrést, ilyen megállapodás mellett működhetett az önkormányzati szakrendelőben. A felek másfél évig húzódó elszámolási vitába kerültek, mígnem a városvezetés – az április 24-ei képviselő-testületi határozata szerint – felmondta az együttműködést. Egy másik szolgáltató mammográfiás szűrőbuszaival igyekeztek pótolni a szolgáltatást. A járművek májustól évente két alkalommal érkeznek az agglomeráció településeire, ahol 2-2 hetet állomásoznak. 

Az említett egyesületek május 3-án demonstrációt tartottak a szakrendelői vizsgálat helyreállítása érdekében, arra hivatkozva, hogy a térség több tízezres női lakosságát hátrányosan érinti az intézkedés. Vitályos Eszter, Szentendre országgyűlési képviselője is felhívta a figyelmet a megmozdulásra, a május 9-ei kormányinfón pedig ennek kapcsán úgy fogalmazott:

Nem állhat elő olyan eset, hogy a Pilis–Dunakanyar térségben élőket megfosztják az ingyenes mammográfiától, még akkor sem, ha egy végrehajtási vita áll a háttérben.

A szakrendelő vezetője a demonstráción megjegyezte: a mammográfiás szűrés alacsony részvétellel működött, az érintetteknek csak a fele vett részt a közfinanszírozott ellátáson. Úgy vélte, azzal nagyobb kihasználtság érhető el, ha nemcsak a járási központban, hanem a Dunakanyar más településein is biztosítanak erre lehetőséget szűrőbuszokkal. A május eleji megmozduláson sok érintett, illetve a betegséggel diagnosztizáltak családtagjai vettek részt. 

Vitályos Eszter lapunknak elmondta: a legnagyobb gond, hogy probléma esetén nem lesz elérhető a szentendreiek és környékbeliek számára a vizsgálat, nem lesz lehetőség helyben ultrahangfelvételt készíteni, vagy indokolt esetben biopsziára vagy szakorvosi konzultációra. „Ezzel majd’ húsz évet visszamegyünk az időben” – húzta alá.

Korábban ha valaki a járásunkban tünettel rendelkezett, például egy csomót észlelt az emlőjében, az orvosi kivizsgálást helyben el tudták végezni

– részletezte Kanyó Erika, a Nők Szentendréért egyesület alelnöke, aki maga is érintett. A térség lakosainak ehhez májustól a Budapest II. kerületében található Kapás utcai rendelőintézetet kell felkeresniük.

Ez azt jelenti, hogy a járásban, lakhelytől függően, 20-40 kilométeres utat kell megtenniük az első mammográfiás rendelésig, ami tömegközlekedéssel 1-1,5 órás út

– nehezményezte az országgyűlési képviselő.

Kanyó Erika továbbá hangsúlyozta, a mellrák esetében pár hónapos késlekedés súlyos következményekkel járhat, ami ma már fiatalokat is érint. A szakrendelői szűrések alacsony kihasználtságát illetően elmondta: kommunikációval javítani kellene a lakosok prevenciós szemléletén. Az emlődaganat Európában és a világon is a vezető halálokok között szerepel a nők körében, aminek hazánkban évente kétezer áldozata van – mutatott rá a Nők Szentendréért egyesület alelnöke. 

Vitályos Eszter szerint nem állhat elő gazdálkodásból eredően olyan helyzet egy településen sem, ami a helyiek egészségügyi ellátását veszélyezteti.

Nem értem, miért nem fordult hozzám a városvezetés, hogy képviselőként közbenjárjak a kormánynál a mammográfiás szakellátás fenntartása érdekében

– vetette fel lapunknak. A szentendrei civil szervezetek összefogásaként az ügyet támogatók zöld szalagot tűznek ki a mellrák elleni küzdelem szimbólumára is utalva, annak érdekében hogy a mammográfiai szakrendelés újra elérhető legyen a járásban élő több tízezer nő számára. 

Félezren már részt vettek a mobilszűrésen

Megkerestük Szentendre jelenlegi polgármesterét az üggyel kapcsolatban. Fülöp Zsolt az Indexnek küldött válaszában hangsúlyozza, hogy a május 9-ei kormányinfón elhangzottakkal szemben: 

polgármesterként sem én, sem a képviselő-testület, de még Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) sem szüntette meg a mammográfiai szakrendelést.

Közlésük szerint az ellátást orvosszakmai szempontok alapján szervezték át. Továbbá Fülöp Zsolt kiemelte, hogy az orvosszakmai kérdésekben kizárólag Szentendre Város Egészségügyi Intézményei (SZEI) vezetésének döntéselőkészítő anyaga alapján dönt az önkormányzat képviselő-testülete. „Most is ez történt, ellenszavazat nélkül támogattuk a SZEI orvosszakmai javaslatát. A SZEI vezetését 2020-tól mind a jogi lépéseikben, mind a mammográfiai szűrés hatékonyságát és az ellátásbiztonság növelését szolgáló döntéseikben támogattuk” – tette hozzá. 

Sajnálom, hogy a SZEI előző intézményvezetője nem tette meg időben a város érdekében a megfelelő lépéseket a korábbi szolgáltatási szerződésben foglaltak betartatása érdekében, majd később az elszámolási vita tisztázása, és a peres eljárás megelőzése érdekében.

– emelte ki a polgármester, aki a kérdéssel kapcsolatos állásfoglalását a város honlapján is közzétette. Az új ellátási modellről lapunknak elmondta, hogy bizakodással tölti el a mobil emlőrákszűrés első két hetének eredménye. „Közismert, hogy a nők egészségbiztonságának a kulcsa az emlőrák kialakulásának kellő időben történő felismerése, vagyis a kellő gyakorisággal elvégzett szűrővizsgálatok” – húzta alá a városvezető, az orvosszakmai kérdéseket illetően pedig a SZEI intézményvezetőjének közlését csatolta. 

Dublinszki-Boda Péter, a szentendrei szakrendelő vezetőjének közléséből az új mammográfiai ellátási formára vonatkozó tájékoztatást összegezzük. Szavai szerint az új szolgáltató a teljes betegútmenedzsmentet biztosítja, a szűréstől kezdve az esetleges műtéten át a kontrollvizsgálatokig. Azaz, ha a mammográfiai felvételek alapján indokolt a beteg további ellátása, MRI-, CT-vizsgálatra, esetleg műtétre, időponttal látják el, a korábbi protokoll szerint a kistarcsai kórházhoz képest már közelebbi intézményekbe irányítják a betegeket.

A korábbi ellátó a szentendrei telephelyen 2015 és 2023 között tizenhat biopsziát végzett, a kistarcsai mintavételekről nincs adatuk. Az viszont kiderült, hogy május 27-e óta eddig több mint félezer hölgy élt a szűrés lehetőségével a mobilállomáson. A szentendrei egyesületek mellrákszűrés visszaállításáért indított petíciójára reflektálva az intézményvezető közölte, hogy az ellátás jelenleg is zajlik, a szűrőbusz június 13-áig marad a városban, ahova ősszel tér vissza, nyáron pedig két másik járási településre fog érkezni. A SZEI honlapján adnak bővebb tájékoztatást az új ellátásról, a szolgáltatás elérhetőségéről. Az intézményvezető továbbá kiemelte, hogy nyitottak a párbeszédre a közös cél, a szentendrei járáshoz tartozók jól működő egészségügyi ellátása érdekében. 

(Borítókép: EvgeniyShkolenko / Getty Images Hungary)

Rovatok