Index Vakbarát Hírportál

Fehér porral szennyezett zöld kapszulákat hív vissza az OGYÉI

2024. június 7., péntek 20:31

Minőségi hiba miatt kemény kapszulákat hív vissza az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Doxycyclin-PannonPharma zöld kapszuláinak felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett, azokat a gyógyszerészeti intézet döntésével kivonták a forgalomból.

Kemény kapszulákat hív vissza minőségi hiba miatt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – szúrta ki a Dívány.hu az OGYÉI honlapján megjelent beszámolót. A zöld kapszulák fehér porral szennyezettek, így azokat kivonták a forgalomból, ezzel párhuzamosan elrendelték a készítmény visszahívását is.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, legutóbb májusban vont ki a forgalomból három Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulát a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy minőségi hiba miatt rendelték el a gyógyszerek visszahívását és forgalomból kivonását, ugyanis az NNGYK május 8-án megállapította, hogy a zöld színű kapszulák felszíne a gyárilag lezárt bliszteren belül fehér porral volt szennyezett, amelyet a gyógyszer hatóanyagaként azonosítottak.

Az OGYÉI mostani döntésében szintén a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulák érintettek. Az intézet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt, a gyógyszer kis- és nagykereskedelmi forgalmazásra engedéllyel rendelkezőket, a gyógyszerközvetítőket és az intézeti gyógyszertárakat elektronikus levélben tájékoztatta az érintett készítményről.

A korábbi minőségi hibás termékek mellett további három másik gyártási számú tételt is érintettnek talált az OGYÉI vizsgálati eljárásának megállapításában.

Tekintettel arra, hogy az érintett gyógyszerek helyettesítő készítményei rendelkezésre állnak, valamint a fehér porral szennyezett zöld kapszulák külleme megingathatja a betegnek az előírt terápiába vetett bizalmát, így a hatóság kivonja a forgalomból a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszula (OGYI-T-03545/03) elnevezésű gyógyszer 

Többet egy korábbi ellenőrzés következtében vontak vissza, a kapszulákat az egészségügyi szolgáltatóktól is visszagyűjtik.

Számos oka lehet a problémának, jelezni lehet a minőségi hibás gyógyszert

Minőségi hibás gyógyszernek minősül bármilyen olyan gyógyszer, amely nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek. Az OGYÉI szerint ezek a leggyakrabban észlelt eltérések:

A fentiek bármelyikét észlelve fordulhatunk a kezelőorvosunkhoz és a gyógyszerészünkhöz is, de közvetlenül az OGYÉI-nek is bejelenthetjük az ogyei@nngyk.gov.hu e-mail-címen, a mintát személyesen vagy postai úton elküldve az intézet címére (1372 Budapest, Pf. 450).

Rovatok