Index Vakbarát Hírportál

Lázad a Magyar Orvosi Kamara, az orvosellenes híreket sérelmezik

2024. június 7., péntek 14:34

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) felmérése szerint az orvosok 82 százaléka úgy érzékeli, hogy a médiában túlsúlyba kerültek az orvosellenes hírek.

A Magyar Orvosi Kamara közlése szerint május 9-én szinte a teljes magyar sajtót bejárta az a hír, hogy a Magyar Kórházszövetség XXXVI. Kongresszusán a Belügyminisztérium képviselőjének előadásában „rémes sztorik kerültek napvilágra”. Mint írták, a közvélemény azt olvashatta, hogy a kórházakban „délben 100 dolgozónak kellett volna bent lennie, de csak 50 tartózkodott ott”, illetve hogy „elmaradt a műtét, mert az orvos disznóvágásra ment”.

Állításuk szerint a hírcsomagot forrásellenőrzés nélkül átvette a magyar sajtó jelentős része, feltehetően milliós nagyságrendű olvasót elérve, és a legtöbb oldalon már a címben tényként közölték a fenti állításokat.

A Magyar Orvosi Kamara az ügyben megkereste a Belügyminisztériumot, a tájékoztatásuk alapján a valóságban a következők hangzottak el a konferencián:  

  1. „Nem az orvos, hanem a beteg ment disznóvágásra a saját műtéte helyett, ezért maradt el a beavatkozás.
  2. Az említett 50-ből 48 dolgozó azért hiányzott, mert munka utáni kötelező pihenőidejét  töltötte (például a ledolgozott éjszakai műszak után) vagy szabadságon volt, így nem is tartózkodhatott a kórházban.”

Közölték azt is, hogy a konferencia hanganyaga alapján a Belügyminisztérium tájékoztatása helytálló.

A hírek rombolták az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmat

A MOK szerint a fenti valótlan hírek rombolták az egészségügyi dolgozókba vetett bizalmat, ezért arra kérik az eredeti (ál)hírt szerző és azt szemléző újságokat, hogy tájékoztassák a közleményt a valóságról, és hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az egészségüggyel kapcsolatos források, információk ellenőrzésére, járuljanak ezzel hozzá az egészségügyi dolgozók nehéz körülmények között végzett, felelősségteljes munkájához.

Tájékoztatják a közvéleményt arról is, hogy levélben megkeresték Gárdos Csabát, aki a Magyar Államkincstár képviseletében ugyanezen kongresszuson a sajtóhírek szerint „hisztipénz” címkével illette a közfeladatot ellátó orvosok ügyelete, túlórája után kifizetett bért. Hozzátették: Gárdos a szavai értelmezését válasszal nem segítette, ezért ez ügyben az orvosi kamara a MÁK vezetőségéhez és a felügyelő Pénzügyminisztériumhoz fordul. 

Rovatok