Index Vakbarát Hírportál

Mi történik, ha egy jelölt visszalép?

2024. június 7., péntek 14:06

Változik-e a szavazólap, ha egy jelölt visszalép a választásoktól? Hogyan lehetséges az, hogy az időben lemondott jelöltre leadott szavazat érvénytelennek, míg a határidő után kiesett jelöltre behúzott X érvényesnek számít? Elmagyarázzuk.

Szentkirályi Alexandra péntek reggeli visszalépésével alaposan átalakulnak majd a főpolgármester-választás szavazólapjai. Több százezer papírt kell ugyanis most kézzel javítani. Cikkünkben elmagyarázzuk, pontosan mi is áll a jogszabályokban ilyen eseteknél. 

Meddig lehet jelöltet állítani az önkormányzati választásokra?

Csak lehetett, mégpedig május 6-án 16 óráig. Vagyis a választásokon csak azok indulhatnak (fő)polgármester- vagy képviselőjelöltként, akiknek az előbb említett időpontig sikerült kellő számú ajánlást összegyűjteniük az ajánlóíveken, majd leadták azokat a választási bizottságnál, és az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Meddig léphetnek vissza a jelöltek?

Június 7-én, azaz ma 16 óráig. A választási eljárási törvény egyébként nem visszalépésről, hanem kiesésről beszél. A jelölt kiesik, ha

Változik-e a szavazólap a jelölt visszalépése után?

Igen. A kiesett jelöltet a jelölő szervezetek, jelöltek és listák nyilvántartásából, valamint az egyéni szavazólapokról törölni kell. A választási eljárási törvény szerint a kiesett jelöltet „le kell húzni” a szavazólapról. A május végéig kiesett jelölteket érintő szavazólapokat az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. újranyomtatta. Az ezt követően kieső jelölteket viszont már a helyi választási irodák „húzzák le” a szavazólapokról.

Felhívják-e a változásra a figyelmet a szavazatszámláló bizottságok?

Szükség szerint. Legalábbis így fogalmaz az a kézikönyv, amely a helyi választási bizottságok részére készült. Ha a szavazólapon szereplő jelölt vagy lista kiesett, a szavazatszámláló bizottság a kiesett jelölt, lista nevét a szavazólapon, valamint a szavazólap képét megjelenítő plakáton áthúzza, valamint szükség szerint szóban tájékoztatja a választópolgárokat.

Lehet-e kiesett jelöltre szavazni?

Lehet, de nem érdemes. A kiesett jelöltre behúzott X érvénytelen szavazatnak számít.

Mi történik akkor, ha a jelölt a kitűzött határidő után lép vissza?

A június 7-e, 16 óra után bejelentett visszalépés nem alkalmas joghatás kiváltására, azaz a jelöltre leadott szavazatok érvényesnek számítanak.

És mi van akkor, ha elrontjuk a szavazólap kitöltését?

Új szavazólapot kérhetünk. Ha a választópolgár a szavazólap urnába dobása előtt jelzi, hogy a szavazólap kitöltését elrontotta, a rontott szavazólapot a szavazatszámláló bizottság bevonja, áthúzza, ráírja, hogy „RONTOTT”, egy külön e célra szolgáló borítékba helyezi, és a rontott szavazólap helyett új szavazólapot ad ki. A bizottság a rontott szavazólap helyett újat – választópolgáronként és szavazólapfajtánkét – csak egyszer adhat ki.

(Borítókép: Artur Widak / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok