Index Vakbarát Hírportál

Az egész országra kiadták a figyelmeztetést

2024. június 8., szombat 06:25

A fürdőruha mellett a naptejet és az esernyőt sem lesz érdemes otthon hagyni, mivel igen szeszélyesen alakul 2024 első igazán nyárias hétvégéje. Miközben a várható országos maximum hőmérséklet 33-34 fok lesz – nagyon erős UV-sugárzással. Az ország jelentős részén zivatarok is várhatók.

Mint korábban írtuk, a minap sok helyen viharos volt az idő, és a tűzoltóknak is akadt dolguk emiatt.

Most viszont jó hírrel szolgálhatunk a strandolni vágyóknak, ugyanis az Időkép szerint érkezik a nyár első igazán meleg hétvégéje.

Az ország túlnyomó részén 30 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk szombaton és vasárnap is. A déli országrészben lesz a legmelegebb, ahol több helyen 33-34 fokos maximumok várhatók. 

A Hungaromet szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható, a belvárosokban, vízpartok környezetében lesz enyhébb a hajnal.

A hőmérséklet mellett a vízre sem lehet panaszunk, ugyanis a Velencei-tó 22, a Balaton vízhőmérséklete pedig 22–26 fokos jelenleg. A strandolás azonban nem lesz teljesen felhőtlen, és villámfényes éjszakák is lehetnek. Szombat napközben főként a Dunántúlon és délen fordulhatnak elő záporok, zivatarok, melyekből este újabb adag érkezik nyugat felől a Dunántúlra. Ezek között jégesővel, felhőszakadással és viharos széllel kísért heves zivatarok is lehetnek.

A zivatartömb éjjel átvonul az ország nagy részén, vasárnap hajnalban északon, északkelen lehet szükség az esernyőkre. A napos, gomolyfelhős idő mellett vasárnap napközben is előfordulhatnak helyenként záporok, zivatarok, de este észak, északnyugat felől újabb zivatarrendszer közelítheti meg az országot.

Nemcsak esernyőt, hanem szalmakalapot és naptejet is érdemes lesz magunkkal vinni. Az UV-sugárzás országszerte nagyon erős lesz. 

Szombaton már országszerte 7-est meghaladó, azaz nagyon erős UV-sugárzás várható, és vasárnap is hasonló lesz a helyzet.

A Hungaromet az összes vármegyére kiadta a figyelmeztetést zivatar miatt szombatra, míg a magas középhőmérséklet miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére.

Fogyasszunk elég folyadékot!

Az orvosmeteorológia szerint szombaton a melegedő időjárás okozhat kellemetlen panaszokat az érzékenyek körében. Fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság alakulhat ki. Az erős délelőtti felmelegedés során keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, rosszullét előfordulhat, és felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

A záporok, zivatarok környezetében nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet. Zivatarok közelében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, valamint a pázsitfűfélékre allergiások panaszai.

Javasolják, hogy ne tartózkodjunk sokáig a tűző napon. Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Rovatok