Index Vakbarát Hírportál

Árad a Rába, hamarosan a Tiszán is veszélyes lesz a helyzet

2024. június 9., vasárnap 16:03

A vízgyűjtőket újabb csapadék érte, a vízügyeseknek most elsősorban a Rábára kell koncentrálniuk. Vas megyében már áradnak a folyók és a patakok a szombat éjszaka lezúdult, nagy mennyiségű eső hatására, Szombathelyen a Petőfi-telepen utcákat öntött el, udvarokba tört be, lakóházakat fenyegetett a víz.

A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap közölte, a Petőfi-telepen megelőző védekezést folytatnak, szivattyúk segítségével a telep legmélyebb részéről a Galy-árokba vezették el a felgyülemlett belvizet. 

A hazai és külföldi vízgyűjtőkön lehullott, nagy mennyiségű csapadék hatására áradás kezdődött a Rába folyón, amelynek szentgotthárdi szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, míg a folyó körmendi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint késő délután az északnyugati területeken ismét heves zivatarok, felhőszakadások várhatók, viharos széllökésekkel, jégesővel. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Rába és a Pinka áradása, vízátfolyás miatt jelenleg nem járható Pinkamindszent és az államhatár közötti 8708-as út.

A következő napokban is marad az esős időjárás

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint az apadást a német és az osztrák vízgyűjtőkre érkezett újabb csapadék lassítja, és a Dunán tartósan magas vízállásokat okoz. Budapesten szombat délután az előre jelzett tartományban, 648 centiméteren tetőzött a Duna, vasárnap reggelre pedig már 7 centimétert apadt.

A legfrissebb előrejelzés szerint a következő napokban is marad az esős időjárás. A Dunán és gyakorlatilag minden mellékfolyójának vízgyűjtőjén területi átlagban jellemzően napi 10-25 milliméternyi csapadékra lehet számítani, és

a csapadékos időjárás a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtőin is jellemző lesz a következő napokban, helyenként 30 vagy akár 40 milliméternyit is meghaladó napi területi átlagértékekkel.

Hozzátették, az újabb csapadék következtében egyes bajorországi és ausztriai folyók már újra áradnak, ami a Duna hazai szakaszán jelenleg levonuló árhullám tetőzési szintjeit már nem, az apadás ütemét azonban jelentős mértékben befolyásolja, és várhatóan újra kisebb vízszintemelkedéseket okoz.

Tetőző vízállás, árhullám

Nagybajcsnál tartósan a másodfok, másutt az első fok szintje körüli vagy afeletti vízállásokra lehet számítani. Reális esély van arra, hogy Budapestnél a vízszint újból megközelíti-eléri a rakpart szintjét a jövő hét második felében. A vasárnapi előrejelzés szerint a Dunán a Budapest alatti szakaszon az elsőfokú árvízvédelmi szintet meghaladó, illetve megközelítő tetőző vízállás mellett várható az árhullám levonulása.

A szigetközi vízgyűjtőre lehullott, jelentős mennyiségű eső miatt a Rábán harmadfokot meghaladó vízállásra kell számítani.

Körmendnél a valaha mért legmagasabb vízállás megközelítése sem zárható ki, ezért a védekezéshez újabb csaknem 50 vízügyes szakember segítségére lesz szükség az ország egész területéről.

Vasárnap az OVF miskolci munkatársai indulnak Körmendre, a budapesti, székesfehérvári és pécsi központú vízügyi igazgatóságoktól pedig hétfő hajnalban érnek oda a szakemberek a Rábához.

Magyarországon már több mint 1200 kilométeren van árvízi védekezés. A Murán és a Dráván várható kisebb árhullámok miatt újra az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban, a Tarnán Tarnaörsnél valószínűleg újra a legmagasabb, tehát a harmadfok szintje fölé emelkedik a vízállás, a Zagyván és a Sajón pedig az első fokot megközelítő, illetve afeletti vízállásokra van kilátás – áll az OVF közleményében.

Rovatok