Index Vakbarát Hírportál

Megáradt a Rába, a Magyar Honvédség segíti az árvízi védekezést

2024. június 10., hétfő 10:28

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Honvédség segítségét kérték a Rába folyón kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt. A katonák már hétfőn kezdik a szolgálatot, ideiglenes gátakat telepítenek.

A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy Vámos Zoltán főispán, a Vas Vármegyei Területi Védelmi Bizottság elnöke a Magyar Honvédség segítségét kérte a Rába folyón kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt.

A katonák hétfőn, Körmendnél kezdik a szolgálatot, ahol az ideiglenesen telepített gátak építésében és megerősítésében vesznek részt.

A miniszter hozzátette: a Magyar Honvédség felkészült arra, hogy szükség esetén további segítséget nyújtson a rendkívüli árhullám elleni védekezésben.

Hat óra alatt egyhavi csapadék hullott le

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap közölte, hogy a Rábán Körmendnél a valaha mért legnagyobb vízállást megközelítő vagy meghaladó szintre számítanak hétfőn. Több mint két kilométeren nyúlgát építésébe kezdtek, ehhez a lakosság segítségét is kérik.

A Rába vízgyűjtő területén az elmúlt 24 órában gyorsan felépülő és lassan mozgó zivatarcellák alakultak ki. Mivel az elmúlt időszakban több árhullám is levonult a folyón, az érkező víztömeg már nem tud beszivárogni az egyébként is átnedvesedett talajba.

Méréseik szerint az előrejelzett egy-két milliméterhez képest 30-40 milliméter csapadék hullott le az egész vízgyűjtőre felhőszakadás formájában. Ez azt jelenti, hogy a zivatarcellákból hat óra alatt helyenként majdnem egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék esett le.

Rovatok