Index Vakbarát Hírportál

Lehullt a lepel, így szerepeltek a választási eredményt megmérő közvélemény-kutatók

2024. június 10., hétfő 11:29

Tizenkét közvélemény-kutató intézet az EP-választás előtti legutolsó publikációja alapján elmondható, hogy nem szerepeltek rosszul a közvélemény-kutató intézetek 2024 kora nyarán – összegezte a mért adatokat a választás másnapján a partpreferencia.hu.

„Az egyes kutatások »legvalószínűbb listás eredményét« vizsgálva megállapítható, hogy szinte mindegyikük pontosan jelezte előre a legnagyobb támogatottságú pártok támogatottságát” – írták összesítésükben, amelyben megjegyezték: látni kell, hogy az egyes felmérések eltérő időpontokban készültek, volt, amelyik még áprilisban. Fontos továbbá, hogy egy kutatás sohasem előrejelzés, hanem az aktuális párterőviszonyok felmérése.

A választási eredménnyel való összevetésüket mégis elkerülhetetlennek tartják. A bevett gyakorlat szerint az egyes pártok mért és valódi támogatásának negatív és pozitív különbségét négyzetre emelve és összeadva válik az eltérések mértéke összehasonlíthatóvá.

A 2024-es EP-választások végeredményéhez a 21 Kutatóközpontnak a választásokhoz időben legközelebb készült kutatásának eredménye került a legközelebb (csak 0,8 az eltérés) és a második legkorábban, még áprilisban készült Republikon-felmérés a legtávolabb (6,6 az eltérés).

A kutatócégek képzeletbeli rangsorának második helyezettje a Závecz Research (1,4 az eltérés), a harmadik pedig az Alapjogokért Központ (1,6 az eltérés). Még további hét intézet adatainak eltérése maradt három alatt.

Június 9. történelmi nap volt, hiszen első alkalommal tartották egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Az eseményeket az Index percről percre tudósításában követtük. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk.

Rovatok