Index Vakbarát Hírportál

Bezárja kokszolókemencéit a Liberty Dunaújváros

2024. június 10., hétfő 12:23

A Liberty Dunaújváros megkezdi két, veszteségesen működő kokszolókemencéjének leállítását. A kokszgyártás június 12-én, szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A társaság tájékoztatása szerint mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében.

A Liberty Dunaújváros megkezdi két kokszolókemencéjének leállítási folyamatát, amelyek egyre hatékonytalanabbá, nehezen karbantarthatóvá váltak, és veszteséget termeltek a piaci túltermelési kapacitások miatt – írja honlapján a vasmű tulajdonosa, a Liberty Steel Group vállalat.

A kokszgyártás június 12-én, szerdán befejeződik, de a leállítási folyamat több hónapot vesz igénybe. A vállalat szorosan együttműködik az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy a bezárás biztonságosan és a lehető legkörnyezetbarátabb módon történjen.

A kokszolókemencék leállítása jelentősen csökkenti az üzem CO2- és porkibocsátását, ami tisztább levegőt eredményez a helyi közösség számára is – olvasható a közleményben.

A társaság mindent megtesz az érintett munkavállalók átképzése és más üzleti tevékenységekbe való átcsoportosítása érdekében. Ennek megfelelően a Liberty Dunaújváros együttműködik a szakszervezetekkel és a hatóságokkal egy átállási terv kidolgozásában – írják.

A Liberty jelentős beruházásokat tervez a következő öt évben annak érdekében, hogy karbonsemleges acélgyártóvá váljon, mely fejlesztések az üzletág elmúlt generációjának legnagyobb lépései lehetnek.

A vállalat a közelmúltban szerződést írt alá a CISDI Engineeringgel a dunaújvárosi elektromos ívkemencés technológia telepítésének megvalósíthatósági tanulmányáról, mely új technológia a zöldacélgyártás révén mintegy 80 százalékkal csökkenti majd a közvetlen CO2-kibocsátást.

Rovatok