Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a választás másnapján megjelent a parlamentben, nekiestek az ellenzékiek

2024. június 10., hétfő 16:22

Orbán Viktor miniszterelnök az európai parlamenti és önkormányzati választások másnapján a parlamentben válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire.

Elsőként Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselője arra szólította fel Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában, hogy kezdeményezze Sulyok Tamás lemondatását a földügy miatt.

Orbán Viktor válaszában leszögezte, a legnagyobb tisztelettel van minden ellenzéki képviselő és az ott uralkodó szellemi állapotok felé is, de a kormányoldallal

nem lehet azt a gyermekded játékot játszani, hogy feltesz egy valótlan állítást, majd megkérdezi, hogy tudtam-e róla – óvodában szokták ezt játszani. Ténybelileg helytelen állításokat tett, amit visszautasítok, a köztársasági elnököt teljes mellszélességgel támogatom.

„Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel”

Bedő Dávid Karsai Dánielről és az élet végi döntésekről beszélt, majd azt kérdezte a miniszterelnöktől elfogadja-e Karsai Dániel meghívását.

Orbán Viktor válaszában közölte:

Mindig is megvetettem az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel.

A hatályos magyar jogszabályok szerint az alkotmánnyal ellentétes népszavazási kérdéseket nem lehet vitára bocsátani – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök kitért arra is, hogy az élet pártján vannak, és „nem állunk át a halál oldalára, ahonnan ön hozzám intézte a kérdését”.

„Nem lehet mindennap világrekordot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal”

Lukács László György szerint tegnap látható sikert aratott a miniszterelnök, ennek felhatalmazása és felelőssége is van. A Jobbik álláspontja szerint a magyar jövő közép- és hosszú távú kérdése, hogy mennyire épít a kormány a kínai óriásgyárakra, amelyek Magyarországra települnek.

Orbán Viktor válaszában elmondta:

A választási sikerünkkel kapcsolatban elmondott gratulációt köszönöm, nem lehet mindennap világrekordot úszni, néha be kell érni az Európa-rekorddal is. Való igaz, hogy a támogatottságunk egy olyan szintet ért el, amelyet ma bármelyik nyugat-európai párt elfogadna a sajátjának.

A kormányfő szerint ma mintegy 500 ezer ember dolgozik az autóiparhoz kapcsolódó cégeknél, ha pedig az autóipar következő korszakából Magyarország kimarad, ezek az emberek elveszítik állásukat. Megjegyezte, ha kínai gyárakban is állítják elő az akkumulátorokat, német autókba is beépítik ezeket. Azt a célt tűzték ki, hogy Magyarországon valósuljon meg a nyugati és a keleti technológia találkozása. Kína szívesen vesz részt a magyar gazdaság modernizációjában, és hívja a magyar cégeket, hogy vegyenek részt Kína modernizációjában – „Miért kellene ezt visszautasítanunk?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

„Ezt a marhaságot nem feltételezhetik rólam”

Toroczkai László arról beszélt, hogy sok jó dolog történt tegnap, többek között beigazolódott, hogy négy politikai erő maradt talpon, „ebből három globalista európai pártcsaládokhoz igyekszik, kivéve a Mi Hazánkat. Az is jó hír, hogy megkezdődött a Fidesz erodálódása”, a Mi Hazánk pedig beérte, sőt talán le is hagyta a DK-t.

Ilyen mértékben egy globális nagyvállalat még soha nem avatkozott be a választásokba, mint most, a Facebook folyamatosan cenzúrázott politikai pártokat

– mutatott rá a Mi Hazánk elnöke.

Orbán Viktor válaszát azzal kezdte,

nem várható el, hogy az ellenzék képviselői kirobbanóan jó véleménnyel legyenek a miniszterelnök szellemi képességeiről, de azt a marhaságot nem feltételezhetik rólam, hogy megállapodtam a Metával, hogy töröljék a beszédeimet.

A kormányfő megjegyezte, voltak a demokrácia szellemiségével nehezen összeegyeztethető dolgok, például lehettek olyan pártok, amelyek külföldről kaphattak pénzt egy kampányban. „Bennünket a globalistákhoz sorolni újdonság Brüsszelben, ahol valahogy pont az ellenkezőjét szokták gondolni arról, amit ott képviselünk” – jelezte Orbán Viktor.

„Segítek, miniszterelnök úr, hogy mi a különbség köztünk. Az ön beszédét pár napon belül visszaállították. 2019 óta politikai beavatkozásra törölték az én oldalamat, jogerős bírósági pert nyertem Magyarországon” – vágott vissza Toroczkai László. Orbán Viktor válaszul arról beszélt, hogy ez az ügy érinti a magyar demokrácia minőségét, majd arra kérte a Mi Hazánkat, hogy tegyenek javaslatot, „szívesen működünk önökkel ebben együtt”.

„Végül az emberek váltották le önöket”

Szabó Tímea felszólalásában kifejtette: Karácsony Gergely tegnap megnyerte a főpolgármester-választást,

Budapest köztársaság marad, nem lesz az önök részvénytársasága, a budapesti emberek továbbra is szabad, zöld, emberséges és sokszínű főváros mellett döntöttek.

A Párbeszéd – Zöldek politikusa rámutatott, hogy a Fidesz a fővárosi listás szavazáson 30 százalékot kapott, és azt állította, hogy a kormány tartozik Budapestnek, a főváros nettó befizetője a költségvetésnek.

Tiszteletben tartjuk a választások eredményét. Mi változást szerettünk volna elérni Budapesten, de tiszteletben tartjuk, hogy a választók máshogy döntöttek

– tette világossá Orbán Viktor, hozzátéve: a főváros általános fejlettségi szintje az EU-hoz mérve 160 százalék körüli, a magyar vidék bizonyos részein ez 60-70 százalék, pedig „nem lehetnek mostohagyerekei az országnak”.

A miniszterelnök szerint Budapest pénzügyi csődben van, nehéz hónapok jönnek, segítségre lesz szükség, de készen állnak, hogy ezt valamilyen módon segítsék kezelni. Orbán Viktor arra emlékeztetett, hogy Tordai Bence kilépett a Párbeszédből: „Az önök frakcióvezetője tegnap úgy döntött, hogy elhagyja a frakciót, ami szíve joga, nincs is hozzá semmi közünk. Az érvelés talán olyasmi, amihez lehet közünk, azt mondta: az a megállapodás, amit a pártjuk kötött, az nem megállapodás volt, hanem önfeladás. Gratulálok.”

Szabó Tímea válaszul azt mondta, hogy „a harmadik nőt sikerült beáldozniuk az elmúlt fél évben”, utalva Szentkirályi Alexandra visszalépésére, valamint Novák Katalin és Varga Judit közéletből történt távozására. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy minden idők leggyengébb fideszes EP-eredménye született.

Orbán Viktor válaszában jelezte, hogy a tegnapi EP-választáson a kormánykoalíció két pártja 2 millió feletti szavazatot kapott, „soha ennyit európai választáson még nem kaptunk, köszönjük szépen”.

A miniszterelnök leszögezte, hogy mindent kifizettek, amire kötelezettséget vállaltak, sőt a többszörösét adták a fővárosnak. „Nem szokás abban a körben, ahol mi vagyunk és a politikát csináljuk, nőket beáldozni. Értem, hogy önök a kormányt akarták az MSZP-vel meg a DK-val együtt leváltani, de végül az emberek váltották le önöket” – vágott vissza Orbán Viktor.

Orbán Viktornak van személyes véleménye, azt képviseli is

Csárdi Antal arról érdeklődött a miniszterelnöknél, a kormány meddig kívánja fenntartani azt a helyzetet, hogy „egy pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt személy mellett lobbizó ember képviseli ma hazánkat?”. Az LMP politikusra Balog Zoltánról beszélt.

Orbán Viktor tisztázta, addig jó, amíg a kormánynak nincs köze az egyházak ügyéhez, miniszterelnökként ebbe nem avatkozott bele, és nem is fog, de mivel ennek az egyháznak a tagja, van személyes véleménye, és azt képviseli is a saját közösségében. „Az állam és az egyház különváltan működik, ezt az államnak és az egyháznak is tiszteletben kell tartania” – rögzítette a miniszterelnök.

Csárdi Antal rámutatott, nem egyházi kérdés, hogy Balog Zoltán meghatalmazott rendkívüli nagykövetként képviseli az országot. Orbán Viktor válaszából kiderült, hivatalból a történelmi egyházak püspökei rendelkeznek ezzel a lehetőséggel, semmilyen különbségtétel nincs.

(Borítókép:Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. június 10-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok