Index Vakbarát Hírportál

Megválaszthatják az Alkotmánybíróság új elnökét

2024. június 11., kedd 10:44

Utolsó ülésnapjához ért az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki várhatóan Juhász Imre alkotmánybíró lesz.

Hétfőn kezdődött az Országgyűlés tavaszi ülésszakának utolsó, kétnapos ülése. Az Országgyűlésben az ügyészség napjára, valamint a magyar haditengerészek és a hősi halált halt magyar haditengerészek napjára történő megemlékezést tartottak, majd napirend előtti felszólalások hangzottak el.

Több mint két órán keresztül interpellációk, valamint azonnali kérdések is voltak, felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is. A parlament titkos szavazáson döntött arról az ellenzéki kezdeményezésről, amely a köztársasági elnök tisztségétől való megfosztására irányult, sikertelenül. 

A keddi napon az Országgyűlés megválaszthatja az Alkotmánybíróság új elnökét, aki Juhász Imre alkotmánybíró lehet.

A testület élére azért kell új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnököt márciusban a lemondott Novák Katalin helyére köztársasági elnökké választotta a parlament kormánypárti többsége. Az AB elnökéről a képviselők titkosan szavaznak, a megválasztásához kétharmados többségre van szükség. Sőt, a gyermekvédelmi szigorításról is dönthetnek.

Napirend előtti felszólalások

A kedden reggel kilenckor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődött ülésnapon leteheti esküjét az új kulturális és innovációért felelős miniszter, Hankó Balázs is.

Kedden szavazhatnak az állam működését érintő egyes törvények módosításáról is. Ezek a kötelező egészségügyi szűrővizsgálatokról, az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakról szólnak, valamint módosítják az online szálláshely-közvetítők kötelezettségeit.  Dönthetnek továbbá a képviselők fogyasztó- és vállalkozásvédelmi szabályokról, és nem utolsósorban az állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak tulajdonjogának átruházásának, vagyonkezelésbe adásának lehetőségéről.

Rovatok