Index Vakbarát Hírportál

Karsai Dániel szívesen látná vendégül Orbán Viktort

2024. június 11., kedd 14:15

Az alkotmányjogász az élet végi döntésekhez való jogról beszélne a miniszterelnökkel. A Momentum frakcióvezetője meghívta Karsai Dánielhez Orbán Viktort, a kormányfő pedig megveti az olyan embereket, akik mások szenvedését politikai célokra használják fel.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor a választás másnapján megjelent a parlamentben, az ellenzéki képviselők pedig nekiestek. Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője meghívta a miniszterelnököt Karsai Dánielhez, hogy beszélgessenek az élet végi döntésekhez való jogról.

Karsai Dániel Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, amelyben leírta, hogy számára nem érdektelen a beszélgetésük, és az „ajtaja nyitva áll” a miniszterelnök előtt.

Orbán Viktor és köztem sok hasonlóság van. Mind a ketten jogot végeztünk, mindketten bibósok voltunk, egyetem után alkotmányjogra szakosodtunk, és azóta is az emberi jogok rendszeres megsértéséből élünk. Nem lett volna érdektelen a beszélgetésünk. Ha Orbán úr meggondolná magát, az ajtóm nyitva áll előtte

– írta.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter meglátogatta Karsai Dánielt

„Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az élet végi döntésekhez való jog bevezetéséről. Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el. Gulyás úr érveiből kettőt emelnék ki” – írta egy későbbi posztban Karsai Dániel.

Azzal folytatta: „A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se kontra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni.”

Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy: „A népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság Alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormányálláspont. Ezt rövidre zárnám: a bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk”.

A beszélgetés vége volt a legbiztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom

– írta posztja végén az alkotmányjogász. 

Karsai Dániel sikernek tartja, amit eddig elért

Az alkotmányjogász az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az öngyilkosság lehetősége nem vetődött fel benne, a magánszférája eltűnt, de a belső világa, a gondolatai még mindig kizárólag az övé. A beszélgetés itt érhető el.

Rovatok