Index Vakbarát Hírportál

Balhé a szélsőbaloldali szervezet gyűlésén, súlyos fejsérülést szenvedett az egyik tag

2024. június 12., szerda 07:30

Kedden öt kapucnis, fekete ruhába öltözött férfi berontott a a Kesztyűgyár Közösségi Házba, és megtámadta a Fáklya radikális baloldali szervezet több tagját, egyikük súlyos fejsérüléssel kórházba került. A rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettesek ellen. Szerda reggel közölték, hogy két feltételezett tettest elfogtak.

A Fáklya szélsőbaloldali politikai szervezet közölte, hogy kedden, június 10-én „öt maszkot viselő náci támadást intézett a Forradalmi Kommunista Internacionalé megalakulását közvetítő nyilvános eseményünkön”.

A beszámoló szerint az elkövetők a Fáklya kiadványait, illetve a helyszín berendezéseit megrongálták. Mint írták, a szervezet tagjai „rendkívüli bátorságot tanúsítva, testükkel védték a kiadványainkat”.

Az elkövetők ezután az egyik elvtársunkat ököllel arcon ütötték, egy másik elvtársunkat pedig a nyakánál fogva áthajították az előzetesen berendezett székeken. A segítségükre érkező elvtársat a földre vitték és ott verték tovább. Őt az eseményt követően kórházba kellett szállítani, mert súlyos fejsérülést szenvedett

– közölte a szervezet, hozzátéve, hogy „a maszkot viselő náci elkövetők” elmenekültek, mire a rendőrség a helyszínre érkezett, az ott lévőket pedig a 8. kerületi rendőrkapitányságra vitték kihallgatásra, ahol a Fáklya tevékenységéről és az internacionáléról faggatták őket. 

Nem félünk! Nem hagyjuk, hogy a fasiszta agresszió az utunkba álljon! Tovább építjük a forradalmi kommunizmust Magyarországon, hogy az egész emberiség felszabadulhasson a kapitalizmus pusztító járma alól!

– írták.

A rendőrség nyomozást indított

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete azt írta a Mércének, hogy a többfős társaság tagjai berendezési tárgyakat rongáltak meg a közösségi házban és egy, az ottani rendezvényen részt vevő férfit bántalmaztak, aki könnyű sérülést szenvedett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen, felderítésük érdekében nyomozó csoportot hozott létre. 

A lap szerint egy antifasiszta Facebook-oldal kiszúrta, hogy a támadásra eredetileg egy „Nacionalista Zóna 3.0” nevű Telegram-csatornán jelent meg uszító jellegű felhívás még korábban, amit a támadásról szóló hírek és talán a rendőrségi nyomozásról szóló értesülések hatására azóta eltávolítottak a nyílt csatornáról. 

A józsefvárosi önkormányzat közleményben tudatta, hogy a kórházba szállított sérült mellett két főt helyben elláttak a mentősök. Azt írták, 5-6 fő kapucnis, fekete ruhába öltözött férfi berontott, és megtámadta a bent tartózkodó fiatalokat. Voltak, akiket lökdöstek, ütlegeltek, székeket dobáltak, és összetörték a projektort. A Kesztyűgyár munkatársainak közbelépésének hatására a támadók elhagyták a helyszínt. 

A rendőrség elfogadta a támadókat

A rendőrség közölte szerda reggel, hogy két feltételezett elkövetőt a bűncselekménytől számított 24 órán belül azonosítottak és elfogtak. Egyiküket Szentesen, a másikat egy budapesti koncerten fogtak el a nyomozók június 11-én.

A 19 és 39 éves férfiakat a BRFK Bűnügyi Főosztályán közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak megtagadták a vallomást, a fővárosi nyomozók őrizetbe vették őket, és kezdeményezték letartóztatásukat.

Rovatok