Index Vakbarát Hírportál

Az IDEA Intézet felmérte, kik szavaznak Magyar Péterre

2024. június 12., szerda 18:18

Felmérték a Tisza Párt szavazóbázisának karaktervonásait. Magyar Péter pártjának támogatói szerint a Tisza sokkal inkább jobboldali, mintsem baloldali, ennek ellenére a szavazói nem tartják magukat jobboldalinak.

Az IDEA Intézet országosan reprezentatív, közéleti témákkal kapcsolatos felmérései áprilisban és májusban is mérték a Tisza Pártot. Az 1500 fős, országosan reprezentatív minták elemzéseiből azt próbálta kideríteni, milyen jellegzetes karaktervonásai lehetnek a Tisza szavazóbázisának, illetve hogy milyen tendenciák érvényesültek a tábor összetételének növekedésével kapcsolatban az elmúlt hetekben. 

Mint kiderült, a Tisza szavazótábora hétről hétre százezres nagyságrenddel nőtt, így május végére már elérte a nagyjából 1,5 millió támogatót, akik nagy része (1,34 millió fő) meg is jelent a június 9-i szavazáson– írta az intézet felmérését ismertető Átlátszó.

Erős az alsó középosztály

Az EP-választásokra a párt a 40–59 éves korosztály tagjai között volt sokkal népszerűbb, illetve a közép- vagy felsőfokú végzettségűek körében. Az adatokból azt is tudni vélik, hogy a támogatóik az átlagnál nagyobb arányban élnek kisebb városokban és falvakban. Ugyanakkor különösen azon szavazók körében mutatták ki a Tisza Párt nagy népszerűségét, ahová az úgynevezett középosztály alsó, egzisztenciálisan súlyosan veszélyeztetett rétegei tartoznak. 

Támogatóik az átlagnál nagyobb arányban gondolják azt, hogy családjuk anyagi gondokkal küzd, és hónapról hónapra problémát jelent számukra a megélhetési költségek előteremtése, de azért még nem kényszerülnek nélkülözésre.

Különböznek a nézeteik

A Tisza Párt szavazói úgy gondolják, pártjukra a modernség és nemzetiség egyaránt jellemző, illetve üzenetei hitelesek, érthetőek és őszinték. Emellett a szimpatizánsok véleménye szerint a Tisza sokkal inkább jobb-, mintsem baloldali, ennek ellenére szavazói nem tartják magukat jobboldalinak.

A teljes népességre jellemzőnél jóval alacsonyabb közöttük az identitásukat jobboldaliként meghatározók aránya. Négyötödük május végén ebből a szempontból középen állónak látta magát.

De nagy különbségek mutatkoznak meg a szavazók politikai nézetei között is, az IDEA mérései szerint ugyanis egyharmaduk 2022-ben az ellenzéki pártok közös listájára szavazott, miközben egynegyedük-egyötödük ekkor még a Fidesz–KDNP-t támogatta szavazatával. Ennek ellenére közös bennük, hogy elégedetlenek az ország jelenlegi helyzetével, és a megoldáshoz mindenképpen szükségesnek tartják a kormány leváltását.

Rovatok